Friday , 26 April 2024

Γιατί δεν ήταν τυχαία η επικράτηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στο δήμο Θεσσαλονίκης

Του Γ. Κατσιάνη

Τρεις μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση στο δήμο Θεσσαλονίκης, πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να αναρωτιούνται πως κέρδισε την πολυπρόσωπη «μάχη» ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Δεδομένου ότι είχε να ξεπεράσει τα «φαβορί» Νίκο Ταχιάο και Γιώργο Ορφανό, η επικράτηση του κ. Ζέρβα φαντάζει ως επίτευγμα, δεδομένου ότι ούτε την στήριξη του κομματικού μηχανισμού είχε αφού δεν ήταν ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, ούτε την δημοφιλία του τέως υπουργού και βουλευτή της  Α΄ Θεσσαλονίκης.

Παρακολουθώντας από κοντά την προεκλογική περίοδο στο δήμο Θεσσαλονίκης, θα καταθέσω δύο-τρία στοιχεία αναφορικά με το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε γύρω από την υπόθεση.

Η ανακοίνωση της Θύρας 4 κατά Ορφανού, παραμονές εκλογών

Καταρχήν, είναι γεγονός ότι η υποψηφιότητα Ταχιάου στηρίχθηκε από σημαντικό μέρος των τοπικών στελεχών της ΝΔ, γεγονός που αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής (22,4%-11 έδρες).

Όμως, η οριακή επικράτηση του Κ. Ζέρβα (14,93%) έναντι του Γ. Ορφανού (14,52%) δείχνει ουσιαστικά την διασπορά των υπολειπόμενων κομματικών ψήφων, η οποία όμως ήταν αρκετή για να βγάλει εκτός εκλογικής μάχης το δεύτερο φαβορί (Γ. Ορφανό).

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι καταλυτικός για το «χτίσιμο» αυτής της διαφοράς ήταν ο ρόλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Θύρα 4 του ΠΑΟΚ, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της Α΄ Κυριακής, σύμφωνα με την οποία ο Γ. Ορφανός χαρακτηρίζονταν ως «τρισκατάρατος» ενώ σημειώνονταν, μεταξύ άλλων πως «ο άνθρωπος αυτός νομίζει ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει μνήμη χρυσόψαρου και έρχεται τώρα να ζητήσει την ψήφο μας στις δημοτικές εκλογές. Θα πάρει… αυτό που του αξίζει».

Πραγματικά, δεν γνωρίζω το μέγεθος της απήχησης που είχε η συγκεκριμένη ανακοίνωση στους φιλάθλους της ομάδας ωστόσο θεωρώ πως έστω και λίγοι επηρεάστηκαν.

Η πολυδιάσπαση των «γαλάζιων» στελεχών

Όπως ήταν φυσικό, η εικόνα διάσπασης που εμφάνιζαν τα «γαλάζια» στελέχη φαίνεται ότι προέκρινε και την επικράτηση του κ. Ζέρβα έναντι του κ. Ταχιάου στην Β΄ Κυριακή.

Αυτό το γνώριζε και ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης στις επαφές που έκανε το διάστημα των έξι ημερών πριν την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση.

«Πώς είναι δυνατόν να δώσω επίσημη γραμμή να σε στηρίξουν όταν προεκλογικά κατηγορούσες τον συνδυασμό μας;», φέρεται να του απάντησε επικεφαλής.

Ανάλογη ήταν και η απροθυμία στελεχών συνδυασμού όταν τέθηκε σε ψηφοφορία το ζήτημα της στήριξης της υποψηφιότητας Ταχιάου την Β’ Κυριακή.

«Δυστυχώς, η Α΄ Θεσσαλονίκης αποτελεί μια προβληματική υπόθεση για τη ΝΔ», δήλωσε στο thesseconomy.gr, στέλεχος με πολυετή εμπειρία στα κομματικά δρώμενα.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *