Thursday , 28 March 2024

Γιατί δεν εστάλη ποτέ στρατιωτική βοήθεια στην Κύπρο για την αποτροπή του «Αττίλα 2»;

Του Γ. Κατσιάνη

48 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, γνωστής και ως «Αττίλας 2».

Πρόκειται ουσιαστικά για τον επίλογο ουσιαστικά της κυπριακής τραγωδίας με την παράνομη κατοχή του 36,2% της Μεγαλονήσου.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη των 3.000 φονευθέντων και 120.000 ξεριζωμένων Ελληνοκυπρίων, το thesseconomy.gr παραθέτει τα γεγονότα της εποχής, μέσα από την μαρτυρία ενός εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γρηγόρη Μπονάνου.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Η Αλήθεια» ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων αποκαλύπτει ότι ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να ενισχυθεί η Εθνική Φρουρά της Κύπρου.  

«Εισηγήθηκα τότε την συγκρότηση μίας μεραρχίας ειδικής συνθέσεως, με έδρα την Κρήτη, η οποία θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο», πρότεινε, μεταξύ άλλων ο στρατηγός Μπονάνος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 30ης Ιουλίου 1974.

Τα τανκς και πάλι στους δρόμους…

Δύο ημέρες πριν να ξεκινήσει ο επαναληπτικός γύρος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και συγκεκριμένα το απόγευμα της 6ης Αυγούστου ανάβει το «πράσινο φως» για την μετακίνηση δύο λόχων ερπυστριοφόρων οχημάτων (τανκς) από την Αθήνα προς το λιμάνι του Πειραιά, με τελικό προορισμό την Κρήτη.  

«Η θέα των ερπυστριοφόρων προκάλεσε ανησυχία στον λαό, ο οποίος πίστεψε ότι τα τανκς ξαναβγήκαν στους δρόμους! Αναγκάστηκε έτσι ο (σ.σ. τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας) Αβέρωφ να προβεί σε ανακοίνωση, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση ώστε να καθησυχάσει τον πληθυσμό», σημειώνει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντί για αποστολή βοήθειας, αποχώρηση από το ΝΑΤΟ

Μετά το ναυάγιο των διπλωματικών επαφών για την εξεύρεση λύσης, ξεκινά στις 14 Αυγούστου η δεύτερη στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων (Αττίλας II).

Στη σύσκεψη που ακολουθεί, παρουσία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, τόσο ο στρατηγός Μπονάνος, όσο και οι αρχηγοί της Αεροπορίας, Αλ. Παπανικολάου και Ναυτικού, Π. Αραπάκης, τάσσονται υπέρ «της ευρείας χρήσεως του αεροπορικού μας δυναμικού», χαρακτηρίζοντας ωστόσο «πιθανό τον γενικό πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Ο  Καραμανλής μας είπε ότι αποφάσισε να φύγει η Ελλάς αμέσως από το ΝΑΤΟ(!)», γράφει στο βιβλίο του ο Μπονάνος, ο οποίος ζήτησε από τον Καραμανλή να το ξανασκεφτεί.

«Δεν έχω να ξανασκεφτώ τίποτα. Το ΝΑΤΟ δεν μας ωφελεί σε τίποτα!», απάντησε κοφτά ο τότε πρωθυπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *