Friday , 19 April 2024

Γιατί δεν θα επιβληθεί εμπάργκο της Ε.Ε. στην εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία

Του Γ. Κατσιάνη

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ε.Ε. για την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από την Ρωσία.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν θα παραστεί στις συνόδους των 30 κρατών μελών του NATO, της ΕΕ και της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για τη λήψη μιας απόφασης, η οποία αναμένεται να εκτροχιάσει τις τιμές των υγρών καυσίμων.

Πρώτη και καλύτερη η Γερμανία, η οποία έχει την μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία.

Επιπλέον, η Ε.Ε. καλύπτει το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Ρωσία, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την οποιαδήποτε λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Βαρόμετρο αποτελεί η στάση της Γαλλίας, η οποία ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, φέρεται αποφασισμένη να σκληρύνει την στάση της έναντι της Μόσχας.

Άλλωστε, η παραγωγή ενέργειας μέσω των πυρηνικών εργοστασίων προσδίδουν στο Παρίσι μεγαλύτερη ευελιξία στο συγκεκριμένο ζήτημα ενόψει και των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Για την ώρα πάντως, η εβδομάδα ξεκίνησε με ανοδικές τάσεις στη διεθνή τιμή του πετρελαίου καθώς ξεπέρασε τα 112 δολάρια το βαρέλι.

Σε περίπτωση πάντως που η Ε.Ε. αποφασίσει να βάλει «φρένο» στο ρωσικό πετρέλαιο, η τιμή του «μαύρου χρυσού» αναμένεται να σημειώσει νέο ιστορικό ρεκόρ, γεγονός που θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *