Του Γ. Κατσιάνη
Είναι πράγματι λυπηρό κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται πως η διεθνής πολιτική δεν ασκείται με τυμπανοκρουσίες και ιαχές.
Προφανώς, θεωρούν ότι το μοντέλο της προκλητικής εξωτερικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα, εδώ και χρόνια, αποτελεί την ιδανική επιλογή και για τη χώρα μας.
Μόνο που όταν εξετάζεις τα γεωπολιτικά δεδομένα μιας περιοχής, θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου μια σειρά από παραμέτρους.
Για παράδειγμα: Γιατί η Άγκυρα εφαρμόζει επεκτατική πολιτική και συχνά πυκνά προκαλεί τη χώρα μας, με τις τακτικές εξόδους ερευνητικών σκαφών και τη συνοδεία πολεμικών πλοίων;
Ίσως επειδή αισθάνεται «εγκλωβισμένη στις ακτές της», όπως παραδέχτηκε ο Τ. Ερντογάν καθώς βλέπει τους δύο γείτονες (Ελλάδα, Κύπρος) να πρωταγωνιστούν στο ενεργειακό πεδίο της Ν.Α. Μεσογείου και να μοιράζουν τα θαλάσσια οικόπεδα για αξιοποίηση του υπεδάφους σε ξένες εταιρίες;
Δεδομένων των συνθηκών αυτών, δεν είναι φυσιολογική η αντίδραση της Άγκυρας, η οποία ισχυρίζεται (σ.σ. για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης) ότι έχει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, άσχετα αν αιμορραγεί οικονομικά;
Μήπως τελικά απώτερος στόχος αυτής της ανερμάτιστης τακτικής είναι να συρθεί η Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με σκοπό να συζητήσει για το μέλλον περιοχών του Αιγαίου, όπως είναι π.χ. το Καστελόριζο;
Την ίδια ώρα, η χώρα μας συνεχίζει να συνάπτει διμερείς συμφωνίες με τις όμορες χώρες (Ιταλία, Αίγυπτος και προσεχώς, Αλβανία) για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να στερήσει από την Άγκυρα την πιθανότητα του αιφνιδιασμού.
Επιπλέον, η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και η προβολή των θέσεων μας στους διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) αναδεικνύουν την Άγκυρα σε προβληματικό παράγοντα της περιοχής, λόγω της αλαζονικής συμπεριφοράς της.
Ωστόσο, η διπολική εξουσία της Ουάσιγκτον (Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Λευκός Οίκος), η μυωπική τακτική του ΝΑΤΟ και η ελλειπτική δυναμική της Ε.Ε. ενισχύουν την ριζοσπαστική στάση της Άγκυρας, η οποία θέλει να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στη Ν.Α. Μεσόγειο.
Η σθεναρή άρνηση της Ελλάδας και η άσκηση διαρκούς πίεσης στα αυθαίρετα σχέδια της Άγκυρας αποτελούν την καλύτερη στάση, σε μια κατάσταση που θυμίζει περισσότερο παρτίδα σκάκι, παρά αγώνα ταχύτητας.
Ως γνωστόν, στο σκάκι κερδίζει αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη.
Με τα συνεχή ρουά (απειλές) δεν κερδίζεις την παρτίδα.
Μια κίνηση ματ όμως είναι αρκετή για να βγάλεις εκτός παιχνιδιού τον αντίπαλο.