Friday , 29 March 2024

Γιατί μετά από μία κρίση, κάποιοι καταφεύγουν στα άκρα;

Του Γ. Κατσιάνη

Προφανώς, κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως είναι αλλά όπως αυτοί τα ερμηνεύουν.

Αναφέρομαι στα πρόσφατα βίαια γεγονότα που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Ευόσμου και Σταυρούπολης και ειδικότερα στην εκδήλωση ακραίων και επικίνδυνων συμπεριφορών από ορισμένους μαθητές.

Με προβληματίζει το γεγονός γιατί επιχειρούμε για πολλοστή φορά να προσεγγίσουμε το πρόβλημα, εστιάζοντας στο αποτέλεσμα και όχι στα αίτια.

Είναι γεγονός ότι τα ακραία κινήματα, όπως ο φασισμός και ο ναζισμός, άνθισαν σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Ιταλίας, με την κορύφωση αυτών των ριζοσπαστικών κινημάτων στη δεκαετία του 1930, είναι αποτέλεσμα του παγκόσμιου κραχ του 1929 αλλά και της αδυναμίας των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων να απαντήσουν στις ανάγκες της εποχής.

Στη χώρα μας, είδαμε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, το κλίμα δυσφορίας της κοινής γνώμης για τα μνημόνια να μετατρέπεται σε ψήφο εμπιστοσύνης 500.000 Ελλήνων πολιτών στη Χρυσή Αυγή, παρά τις βαρβαρότητες στις οποίες είχε προβεί αυτή η εγκληματική οργάνωση.

Σήμερα, στην εποχή της πανδημίας, το οικονομικό της αποτύπωμα θα είναι ανάλογο με αυτό της μνημονιακής περιόδου.

Η ακρίβεια και το νέο κύμα λιτότητας προκαλούν ανασφάλεια στα χαμηλότερα κυρίως στρώματα, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία των νέων.

Παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη χιλιάδων οικογενειών από την επικείμενη αύξηση του κόστους ζωής, δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει ότι διασφαλίζει το μέλλον όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να εκδηλωθούν στο μέλλον και άλλες φυγόκεντρες συμπεριφορές, με πρωταγωνιστές όσους θεωρούν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα απασχόλησης ώστε οι νέοι να γνωρίζουν ότι υπάρχει προοπτική να βρουν δουλειά, μετά τις σπουδές τους.

 Έτσι, δεν θα παρασυρθούν από τις σειρήνες των ακραίων κινημάτων που υπόσχονται  ένα καλύτερο αύριο, χτισμένο πάνω στη βία και τον διχασμό.

Άλλωστε, η Ιστορία επαναλαμβάνεται όταν επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη του παρελθόντος.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *