Thursday , 25 April 2024

Γιατί οι επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν δικαιούνται αποζημίωση από ατύχημα;

Του Γ.Κατσιάνη

Ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών να εξαιρέσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων σε επιβάτες όταν παραβιάζονται βασικά τους δικαιώματα!

Σύμφωνα με το άρθρο 13, παράγραφος 1 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπ. αρ. 1371/2007, «εάν επιβάτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί, η σιδηροδρομική επιχείρηση του άρθρου 26 παράγραφος 5 του παραρτήματος Ι, πρέπει, χωρίς καθυστέρηση και οπωσδήποτε το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από τον καθορισμό της ταυτότητας του φυσικού προσώπου που δικαιούται αποζημίωσης, να προκαταβάλει τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών ανάλογα με την προκληθείσα ζημία».

Ωστόσο, η διάταξη που υπέγραψε στις 27 Δεκεμβρίου του 2019 ο τότε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης προβλέπει την “εξαίρεση από την εφαρμογή άρθρων του Κανονισμού 1371/2007 σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών των σιδηροδρομικών γραμμών”(φωτό)

Σύμφωνα με την διάταξη, η εξαίρεση αφορά “το σύνολο των υπηρεσιών σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών αστικής, προαστιακής και περιφερειακής μεταφοράς επιβατών”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *