Friday , 19 April 2024

Γιατί οι Ταλιμπάν και ο Τσιτσιπάς αξίζουν περισσότερο από τα ιπτάμενα αυτοκίνητα και τα ανθρωποειδή ρομπότ;

Του Γ. Κατσιάνη

Πριν από ένα μήνα, ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο έκανε την πρώτη του πτήση, διάρκειας 35 λεπτών, στην Μπρατισλάβα.

Χθες, ο ιδιοκτήτης της Telsa, Έλον Μάσκ ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία το ανθρωποειδές ρομπότ-εργάτης, το οποίο θα κάνει διάφορες εργασίες, όπως το να κατασκευάζει οχήματα και να βοηθά στα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Δυστυχώς, οι ειδήσεις αυτές δεν έτυχαν της ίδιας προβολής, όπως για παράδειγμα η επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι άστοχες δηλώσεις Τσιτσιπά περί του εμβολιασμού.

Προφανώς, θα έπρεπε να μας προβληματίζει η προβολή γεγονότων που έχουν ετεροβαρή απήχηση.

Τι εννοώ;

Σαφώς και η επικράτηση των φανατικών ισλαμιστών σε μια χώρα είναι σημαντικό γεγονός με παγκόσμια απήχηση διότι δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις, με αβέβαιες επιπτώσεις, ιδίως στο μεταναστευτικό.

Όμως δεν θα είναι a priori η κατάσταση αυτή στο Αφγανιστάν και δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη διεθνή κοινότητα.

Το ίδιο ισχύει και για ένα παγκόσμιο σύμβολο του αθλητισμού, το οποίο αποφάσισε να εκτεθεί όταν δημοσιοποίησε τις προσωπικές του απόψεις περί εμβολιασμού. Όμως, είναι προσωπικές θέσεις ενός αθλητή και τίποτα παραπάνω.

Αντίθετα, η μετάβαση από τα συμβατικά στα ιπτάμενα οχήματα και η ένταξη στην καθημερινότητα μας των ανθρωποειδών ρομπότ είναι μείζονος σημασίας γεγονότα. Διότι, πολύ απλά, αφορούν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Επιτέλους, ας πάψουμε να βλέπουμε το δένδρο και να χάνουμε το δάσος, αν θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο που ζούμε και θα ζήσουμε.

Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα εξακολουθούμε να ζούμε στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, θεωρώντας πως τα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι δημιουργήματα εξωγήινων και όχι ανθρώπων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *