Friday , 26 April 2024

Γιατί παραμένει στα αζήτητα το μνημείο-γλυπτό του δολοφονηθέντος, Σ. Σολωμού,25 χρόνια μετά την φιλοτέχνηση του;

Του Γ. Κατσιάνη

Στα αζήτητα παραμένει, εδώ και 25 χρόνια, το γλυπτό-μνημείο που κατασκευάστηκε προς τιμή του Σολωμού Σολωμού, ο οποίος πριν από 26 χρόνια δολοφονήθηκε από Τουρκοκύπριους όταν επιχείρησε να κατεβάσει από τον ιστό την τουρκική σημαία στη Δερύνεια της Κύπρου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο γνωστός τραγουδιστής Νότης Σφακιανάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένα μνημείο, το οποίο θα τοποθετηθεί στο σημείο της δολοφονίας.

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε το 1997 από τον γλύπτη, Μιχάλη Λαγουβάρδο, ωστόσο έκτοτε προέκυψαν διαφόρων ειδών… γραφειοκρατικής φύσεως ζητήματα που κατέστησαν ανέφικτη, μέχρι σήμερα την εγκατάσταση του μνημείου στο δήμο Δερύνειας.

Το θέμα συζητήθηκε και στην Κυπριακή Βουλή, με τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Σ. Χάσικο να διαβεβαιώνει τον Οκτώβριο του 2016 ότι το μνημείο θα τοποθετηθεί σε άλλο σημείο και συγκεκριμένα στο δήμο Έγκωμης όπου βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, λόγω αντιρρήσεων που εξέφρασαν οι δήμοι Αμμοχώστου και Δερύνειας.

“Υποστήριξαν ότι το μνημείο προκαλεί και γι’ αυτό δεν τοποθετήθηκε πουθενά”, δήλωσε στο Focus Fm 103,6 η αδελφή του δολοφονηθέντος Σολωμού, Σκεύη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *