Thursday , 28 March 2024

Γιατί το Αιγαίο θα εξακολουθήσει να είναι μια ενεργειακά, αχαρτογράφητη περιοχή;

Του Γ. Κατσιάνη

«Από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν επιχείρησε να προχωρήσει σε εξορύξεις πετρελαίου στο Αιγαίοδιότι φοβάται την αντίδραση των Τούρκων», μου έλεγε το 2000 ειδικός σύμβουλος του τέως Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Χέϊγκ.

«Και τι θα κάνουμε; Θα εξακολουθήσουμε να αγνοούμε τα κοιτάσματα πετρελαίου που έχουμε στο υπέδαφος μας για να μην…στεναχωρήσουμε τους γείτονες;», ήταν η ερώτηση που του έθετα στις συναντήσεις μας.

«Θεωρώ ότι η ιδανική λύση θα ήταν να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία με τις πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες θα καταβάλλουν ένα μίσθωμα (20%-30%) στη χώρα μας για την εκμετάλλευση του υπεδάφους. Όσον αφορά τους Τούρκους, θα τους αφήναμε στις πετρελαϊκές εταιρίες να τους…αναλάβουν», δήλωνε με νόημα.

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να κάνει πράξη πρώτη η Κύπρος τα όσα έλεγε ο έμπειρος αξιωματούχος.

Η αριστερή κυβέρνηση Χριστόφια παραχώρησε άδειες για την πραγματοποίηση υποθαλάσσιων ερευνών, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ακολούθησαν, τα πολυετή συμβόλαια της Λευκωσίας με ExxonMobil,Total και ENI.

Το παράδειγμα της Κύπρου μιμήθηκε λίγο αργότερα και η Ελλάδα, με την προσέλκυση ενεργειακών «κολοσσών» και την έναρξη ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο στο Ιόνιο, όσο και νότια της Κρήτης.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν έχει επιτρέψει τη διενέργεια ερευνών κατά μήκος του άξονα του Αιγαίου.

Ο λόγος είναι η εκκρεμότητα που υπάρχει στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, γεγονός το οποίο η Άγκυρα δεν αποδέχεται καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλα εκκρεμή ζητήματα στην ατζέντα των διμερών σχέσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Αιγαίο θα εξακολουθήσει να παραμένει μια ενεργειακά, αχαρτογράφητη περιοχή για πολλά χρόνια ακόμα, μόνο και μόνο για να μην προκαλέσουμε τους γείτονες μας, έστω και αν οι ίδιοι κατά καιρούς εισέρχονται παράνομα σε ελληνικά ύδατα με το πρόσχημα των δήθεν ερευνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *