Friday , 19 April 2024

Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα φέρει φέτος την άνοιξη στην ελληνική οικονομία

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί η κυβέρνηση να κατέθεσε στην Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ωστόσο απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν για την άμεση είσπραξη των 30,5 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από τον κοινοτικό κορβανά των 750 δισ. ευρώ.

Ο λόγος είναι αφενός ότι τα κοινοβούλια πέντε χωρών δεν έχουν εγκρίνει ακόμα τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., γεγονός που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ενεργοποίηση του.

Επιπλέον, η προσφυγή που κατέθεσε ομάδα Γερμανών πολιτών κατά του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, δημιουργεί επιπλέον καθυστέρηση στην υλοποίηση του εγχειρήματος. 

Ακόμα όμως και να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις που μεταθέτουν χρονικά την εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης και να ανάψει το «πράσινο φως» και από τα 27 κράτη-μέλη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει τους επόμενους μήνες παρά μόνο προκαταβολή (13%) του ποσού που δικαιούται, ήτοι 4 δισ. ευρώ!

Όσον αφορά το υπόλοιπα 26,5 δισ. ευρώ, η χώρα μας θα τα λάβει μέχρι το 2026, σε 10 δόσεις, δηλαδή 5,3 δις. ευρώ, ετησίως.

Βέβαια, το ποσό αυτό είναι αντιστρόφως ανάλογο με τα 39 δισ. ευρώ που έριξε η κυβέρνηση στην μάχη κατά της πανδημίας, σε διάστημα μόλις 15 μηνών!

Αν λοιπόν, κάποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει την κατάσταση με την γλώσσα των αριθμών, θα αντιληφθεί ότι η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία, κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι.

Και αυτό γιατί έχουμε χάσει το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» των 39 δισ. ευρώ και γιατί η προοπτική εισροής κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης εξακολουθεί να είναι σε φάση αναμονής.

Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι αισιόδοξες οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για ανάπτυξη 3,8% φέτος, του οίκου Moody’s για ανάπτυξη 3,6%, το 2021 και της HSBC στο 3%.

Ας κρατάμε μικρό καλάθι, λοιπόν διότι το πεδίο της οικονομίας στην μετά Covid-19 εποχή είναι αχαρτογράφητο και γεμάτο με αστάθμητους παράγοντες και εκπλήξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *