Friday , 29 March 2024

Γιατί τώρα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν;

Του Γ. Κατσιάνη

Η αυριανή συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται υπό την σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Μια κατάσταση, η οποία φαίνεται ότι επιδρά θετικά ως προς την παράταση του πολιτικού βίου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, περνά δύσκολες ώρες.

Η οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα και η κατάρρευση της λίρας έχουν φθείρει την εικόνα του Τούρκου προέδρου, ο οποίος βάλλεται παράλληλα και από την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, εδώ και δύο εβδομάδες φαίνεται ότι έχει ανακτήσει μέρος της ισχύος του καθώς επιχειρεί να λειτουργήσει ως μεσολαβητικός παράγοντας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, παρά το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, η ιδιαιτερότητα των Στενών του Βοσπόρου που αποτελούν ουσιαστικά το πέρασμα για την μετάβαση στη Μεσόγειο, αναδεικνύουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας σε παράγοντα-ρυθμιστή στο διπλωματικό πεδίο.

Έτσι εξηγείται και το αίτημα Ερντογάν προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν για άρση των κυρώσεων στην αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

Οι ελληνικές προσδοκίες

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να ενισχύσει τις διμερείς επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με έναν απευθείας διάλογο στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια κίνηση που ενέχει ρίσκο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι συνομιλίες των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κινούνται με ρυθμό… χελώνας, λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν σε μια σειρά από διμερή ζητήματα, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η επέκταση των χωρικών υδάτων.  

Θεωρώ ότι οι προσδοκίες από την διμερή συνάντηση είναι χαμηλές, καθώς το κύριο ενδιαφέρον βρίσκεται πλέον στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αποτελεί μια ευκαιρία για την έναρξη μιας νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπου η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των ηγετών ενδεχομένως να αποτελεί την καλύτερη λύση για την αποφυγή εντάσεων και συρράξεων, τύπου Ουκρανίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *