Saturday , 14 September 2024

ΓΙΑΤΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΗΝ…ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ -“Η τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι η πρώτη πράξη κάθε προσπάθειας ανάπτυξης”

Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη

Στο τρίπτυχο “οργάνωση-έμπνευση-σχέδιο” εστιάζει η Έλενα Ράπτη τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η Θεσσαλονίκη να μετεξελιχθεί σε κέντρο της Ν.Α.Ευρώπης. Ωστόσο, θεωρεί πως η τόνωση της επιχειρηματικότητας αποτελεί το “κλειδί” για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αν θέλουμε η χώρα να γίνει η…Ιρλανδία της Νότιας Ευρώπης.

Κυρία Ράπτη, που πιστεύετε ότι οφείλεται η άνετη επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές;

“Οφείλεται στη διάθεση της πλειοψηφίας των Ελλήνων να αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο.Η κοινωνία κουράστηκε με τις αριστερές δοκιμές, με τις ψεύτικες υποσχέσεις, με τον λαϊκισμό, με τη μετριότητα, με την ανοχή στην ανομία, με τις εθνικές ταπεινώσεις. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια κυβέρνηση με σχέδιο να τη σπρώξει μπροστά, να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της αύξησης των θέσεων εργασίας, της καινοτομίας. Ένα επιτελικό κράτος που θα βοηθά και θα συντονίζει, με ρόλο στο πιο άξιο δυναμικό τεχνοκρατών σε θέσεις ευθύνης και ταχύτητα στις πολιτικές. Οι πολίτες έκριναν πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενσαρκώνει αυτήν ακριβώς την προοπτική και της έδωσαν αυτοδυναμία μετά από 10 σχεδόν χρόνια κυβερνήσεων συνεργασίας. Και παράλληλα, έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό ποσοστό, όχι να υπονομεύει το εθνικό έργο αλλά για να ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση”.

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;

“Ασφαλώς και μπορεί, παρά τον χαμένο χρόνο. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης είναι χιλιοειπωμένα. Σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, λιμάνι με τεράστιες δυνατότητες, κόμβος πρόσβασης στην Ευρώπη, δυνατή επιχειρηματική κοινότητα, λαμπρά μυαλά. Χρειάζεται οργάνωση, έμπνευση και σχέδιο. Η κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει στη Θεσσαλονίκη και επενδύει στη Θεσσαλονίκη. Επενδύει πραγματικό ενδιαφέρον με προγραμματισμένα έργα, με ρόλο κυρίαρχης πόλης στην ευρύτερη περιοχή, με αναβάθμιση υποδομών, στις μεταφορές, στην υγεία, στην παιδεία, στη διασύνδεσή της με πόλεις της Ευρώπης. Η Θεσσαλονίκη είναι φτιαγμένη για να είναι ηγέτιδα της περιοχής. Με κέντρο την εθνική ανάπτυξη που έχει ήδη ξεκινήσει, είναι η ώρα της Θεσσαλονίκης”.

Οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός πιστεύετε ότι είναι ισχυρό κίνητρο επενδύσεων;

“Η Ελλάδα περνάει ήδη σε μια εποχή χαμηλότερων φόρων. Η αδυναμία της προηγούμενης κυβέρνησης να δημιουργήσει ανάπτυξη, την οδήγησε στην εύκολη και καταστροφική λύση της αύξησης της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και κάθε σκέψη για εγχώρια και ξένη επένδυση. Με τις νέες φορολογικές συνθήκες, με μείωση του φόρου μερισμάτων από 10% στο 5%, μείωση φόρου επιχειρήσεων σταδιακά στο 20%, μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του αφορολόγητου, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, η Ελλάδα γίνεται ξανά ελκυστική στα εγχώρια και ξένα κεφάλαια και δίνει σήμα στις διεθνείς αγορές ως επενδυτικός προορισμός υψηλού ενδιαφέροντος. Ήδη σε λιγότερο από δύο μήνες, ξένοι επενδυτές και όμιλοι προχωρούν σε συμφωνίες και στάσιμες επενδύσεις ξεκινούν ξανά. Είναι σαφές πως κάτι αλλάζει”.

Θα μπορέσει η χώρα μας να γίνει βιώσιμη επιχειρηματικά;

“Αυτό που περιγράφετε ξεκίνησε ήδη. Χρειάζεται μια σειρά προϋποθέσεων και δημιουργούνται πλέον όλες. Περιβάλλον χαμηλής φορολογίας, κίνητρα για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, μείωση εργοδοτικών εισφορών, μείωση της γραφειοκρατίας, μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Στόχος είναι να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα. Να γίνει θετικό το ισοζύγιο υπέρ των επιχειρήσεων που ανοίγουν, να επιστρέψουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έφυγαν, να γίνει η χώρα μας έδρα πολυεθνικών, ξένων επιχειρήσεων, μια Ιρλανδία της Νότιας Ευρώπης. Είναι από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης. Η τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι η πρώτη πράξη κάθε προσπάθειας ανάπτυξης”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *