Thursday , 29 February 2024

Για “καταφανή αδικία” διαμαρτύρεται η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσ/νίκης-Μόνο 6 πρατήρια στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της ΠΚΜ

Για καταφανή αδικία των πρατηρίων καυσίμων, λόγω της μη επιχορήγησής τους από το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διαμαρτύρεται η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝΒΕΘ) με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι παρά το ότι τα πρατήρια εμπορίας καυσίμων και ενέργειας  υπέστησαν μείωση τζίρου που έφτασε το 70%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αξιολόγησης ο αριθμός των επιδοτούμενων πρατηρίων του νομού που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι μόλις έξι, έναντι 350 οικογενειαρχών πρατηριούχων του νομού.

“Η  λειτουργία των πρατηρίων μας κατά την διάρκεια του lockdown -συνεχίζει η επιστολή- ήταν απόλυτα λειτουργικά ζημιογόνα δεδομένου του αυξημένου ωραρίου λειτουργίας . Ακόμη και σήμερα με κλειστή την εστίαση και απαγόρευση της βραδινής  κυκλοφορίας, τα πρατήρια ουσιαστικά τη νύχτα παραμένουν ανοιχτά και πληρώνουν προσωπικό για να γλυτώσουν από τις διαρρήξεις εξ αιτίας της ελλιπούς αστυνόμευσης. Σημαντικό και συνάμα τραγελαφικό παράδειγμα είναι ότι, πλέον  οι ληστείες δε γίνονται  τις μεταμεσονύχτιες ώρες, αφού οι ληστές γνωρίζουν ότι  δεν υπάρχουν εισπράξεις.   Δηλαδή στην διάρκεια του lockdown ενώ υποχρεωτικά λειτουργούσαμε,  καταγράφαμε ζημίες και μάλιστα κατά πολύ περισσότερες από πολλές επιχειρήσεις που παρέμειναν υποχρεωτικά  κλειστά. Μερικά πρατήρια ( πολύ λιγότερο από τα μισά) που στις δραστηριότητες τους περιλαμβάνεται η διανομή πετρελαίου θέρμανσης, εξ αιτίας της απόφασης της Κυβέρνησης για επιμήκυνση της περιόδου διανομής του, κατέγραψαν πωλήσεις που ουσιαστικά ήταν προκαταβολικές της επόμενης περιόδου και αλλοίωσαν κατά ένα μέρος τους αλγόριθμους του προγράμματος, γεγονός που αποδείχτηκε, αφού η  μείωση της τωρινής καταναλωτικής  περιόδου φτάνει το 50%.   Το κατρακύλισμα των πωλήσεων συνεχίστηκε και τους καλοκαιρινούς μήνες δεδομένου ότι, σημαντικοί καταναλωτές όπως τα χιλιάδες τουριστικά λεωφορεία, τα   οχήματα μεταφοράς τουριστών όπως και τα εκατοντάδες χιλιάδες ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ουσιαστικά μη έχοντας εργασιακό αντικείμενο, παρέμειναν ανύπαρκτα καταναλωτικά σε,   καύσιμα, πλύσιμο και στις άλλες παροχές  των πρατηρίων.  Επίσης ο τρόπος βαθμολόγησης δεν υπολόγισε  ότι, τα πρατήρια εκτός των απωλειών από τις καταναλώσεις των καυσίμων, υπέστησαν  σημαντικότατη πτώση των πωλήσεων, άρα και κερδών  από τις άλλες δραστηριότητές τους που είναι τα είδη αυτοκινήτου, οι πωλήσεις ειδών αναψυκτηρίου- καφέ,  όπως και οι εργασίες πλυσίματος και λίπανσης.  Δεδομένου ότι, ενώ τα έσοδα από  αυτές τις δράσεις  είναι σημαντικά για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας , η πτώση του τζίρου τους  είναι φαινομενικά μικρή σε όγκο διότι ,είναι  δυσανάλογη ποσοστιαία  με το   μεγάλο τζίρο των καυσίμων που περιέχουν τεράστιους  φόρους στην αξία τους.  Αποδεδειγμένα λοιπόν πιστεύουμε ότι, ο τρόπος αξιολόγησης υπήρξε λανθασμένος και αδίκησε τον κλάδο μας ο οποίος ουσιαστικά παραπαίει. Αυτονόητο είναι ότι, μία μεσοσταθμική μείωση των πωλήσεων στο ποσοστό της τάξης του 50% είναι αδύνατον με τον οποιονδήποτε τρόπο να καλυφθεί με μέση κερδοφορία του 5% μικτού κέρδους.  Πολλά πρατήρια  δεν έκαναν αίτηση για να συμπεριληφθούν στην επιδοτούμενη δράση, αφού τα γραφεία που  συνέτασσαν τις αιτήσεις , διέβλεψαν την  άδικη εκ προοιμίου χαμηλή βαθμολογία ένεκα της αστοχίας του τρόπου αξιολόγησης, όπως άλλωστε αυτό τελικά αποδείχτηκε. 

Οι επιχειρήσεις μας κρίνουμε ότι, αδικήθηκαν συγκρινόμενες μάλιστα  με άλλες που ευεργετήθηκαν δεδομένου ότι, στην πόλη μας μπορούμε να έχουμε άποψη για την ζημία που μπορεί να έχει υποστεί ο καθένας. Βέβαια   κατανοούμε ότι, είναι λογικό κανένα σύστημα να μη  μπορεί να είναι τελείως δίκαιο, αλλά όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση  υπήρξε τελείως άδικο  για τον κλάδο μας.

Κύριε Περιφερειάρχη,  επειδή είμαστε βέβαιοι  ότι, πλέον θα κατανοήσετε το δίκαιο μας, σας ζητούμε να λάβετε τις σωστές και ανάλογες αποφάσεις ώστε οι συνετοί οικογενειάρχες πρατηριούχοι με τον τρόπο που εσείς θα επιλέξετε, να λάβουν την ενίσχυση που δικαιωματικά τους αναλογεί. Επειδή  σε μία πόλη όπως είναι η Θεσσαλονίκη μας,  που ενώ ονομάζεται συμπρωτεύουσα , δεν έχει ούτε έναν Υπουργό στην Κυβέρνηση, είναι λογικό  οι  κάθε είδους δίκαιες απαιτήσεις μας,  όπως  και τα παράπονα μας  να έχουν κεντρικό αποδέκτη εσάς”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *