Thursday , 25 April 2024

«Για να πάει μια πόλη μπροστά, χρειάζεται σύνθεση απόψεων και δυνάμεων»

Του Κώστα Ιακώβου,

Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος

για Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πρόσφατα, η νέα δημοτική αρχή συμπλήρωσε ένα χρόνο θητείας και έγιναν οι πρώτοι απολογισμοί. Ένας χρόνος δύσκολος και απαιτητικός καθώς πέραν όλων των άλλων η εμφάνιση του κορωνοϊού ανέτρεψε τα δεδομένα και τον προγραμματισμό.

Παρόλα αυτά αυτόν τον ένα χρόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής, παράγοντας μάλιστα και σημαντικό έργο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες.

Έργο που είναι μετρήσιμο και εμφανές αν ξεπεράσει κανείς ένα πρώτο υπόστρωμα δυσπιστίας που υπάρχει από πλευράς κοινωνίας και πολιτών απέναντι σε κάθε εξουσία και διοίκηση.

Παραθέτω ενδεικτικά ορισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες αυτού του πρώτου χρόνου.

Εκσυγχρονισμός και επισκευή των οχημάτων του στόλου καθαριότητας, αγορά 50 νέων λεωφορείων και διάθεσή τους στον ΟΑΣΘ προς ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου, δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, συστηματική πάταξη του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου, μείωση κατά 12,5% των ανταποδοτικών τελών – η οποία συνεχίζεται και φέτος με αθροιστική μείωση 25%, συντήρηση και επιδιόρθωση των πεζοδρομίων και αστικού εξοπλισμού κοκ δείχνουν μεταξύ άλλων πως παρά το τρίμηνο lockdown, η δημοτική αρχή συνέχισε να εργάζεται άοκνα για το καλό της πόλης, ακόμα και την περίοδο της καραντίνας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες αποδεικνύουν επίσης ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει σχέδιο, όραμα και στρατηγική για την πόλη, διαψεύδοντας όλους όσους υποστηρίζουν το αντίθετο.

Προφανώς, κάποιοι προτάσσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες έναντι της προόδου της πόλης και αρέσκονται στην άσκηση ανέξοδης κριτικής, η οποία έχει σαν σημείο αναφοράς τον ατυχή παραλληλισμό του σήμερα με το χθες.

Όμως, πόσο παραγωγική μπορεί να θεωρηθεί μια κριτική, η οποία αναπαράγει στερεότυπες εκφράσεις και το μόνο που κάνει είναι να βλέπει δήθεν φαντάσματα του παρελθόντος και απόπειρες «επιστροφής στο σκοταδισμό»;

Στον ένα χρόνο θητείας, η δημοτική αρχή απέδειξε ότι θέλει και επιδιώκει την κριτική για τα πεπραγμένα της.

Μία τέτοια κριτική θα ήταν πραγματικά ωφέλιμη και για την ίδια αλλά και για την πόλη. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ξύλινο λόγο, συνθηματολογία, όξυνση κενή περιεχομένου και χρήση τοξικών εκφράσεων, οι οποίες αντί να έχουν σκοπό τη σύνθεση και τη συνέργεια, επιδιώκουν την πόλωση και την μετατροπή του δημοτικού συμβουλίου, σε κοινοβούλιο;

Για να πάει όμως η πόλη μπροστά, χρειάζεται σύνθεση απόψεων και δυνάμεων. Όποιος δεν το αντιληφθεί αυτό και συνεχίσει να άγεται και να φέρεται με παρωπίδες, γρήγορα θα τεθεί στο περιθώριο των αναγκών της πόλης και των κατοίκων της.             

Ή μάλλον για να το εκφράσω ορθότερα – δεν θα καταφέρει ποτέ να αποκτήσει ερείσματα στην τοπική κοινωνία και στην αυτοδιοίκηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *