Thursday , 18 April 2024

Γιώργος Ορφανός: «Η Τουρκία οφείλει κατ’ ελάχιστο μια δημόσια συγνώμη για τη Γενοκτονία των Ποντίων»

Στην εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, την οποία συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας και περιελάμβανε κατάθεση στεφάνων από επισήμους και εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης.

Συγκίνηση προκάλεσαν η ερμηνεία από δύο μικρά παιδιά παραδοσιακών τραγουδιών του Πόντου και ο πανάρχαιος πολεμικός χορός Σέρρα, τον οποίο παρουσίασαν άντρες με παραδοσιακές φορεσιές.

Νωρίτερα ο Γιώργος Ορφανός παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας, το οποίο τελέστηκε στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας.

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Μαζί τους τιμούμε και τη γενιά των προσφύγων που ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές της εστίες. Είμαι μαζί με τον ποντιακό ελληνισμό στη διεκδίκησή μας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Η Τουρκία οφείλει κατ’ ελάχιστο μια δημόσια συγνώμη για τα αθώα θύματα», σημείωσε ο Γιώργος Ορφανός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *