Sunday , 3 March 2024

Γιώργος Ορφανός: «Πυλώνας ανάπτυξης τουρισμού η Άνω Πόλη»

Στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Άνω Πόλη στο σχεδιασμό της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», προκειμένου να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη ελκυστικό τουριστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο (Thessaloniki Destination), αναφέρθηκε ο επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Ορφανός, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με κατοίκους της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας.
Ο κ. Ορφανός είπε ότι στο σχεδιασμό του περιλαμβάνεται η δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης (τα περισσότερα βρίσκονται στην Γ’ Κοινότητα, όπως ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός και ο Όσιος Δαυίδ), οι οποίες θα ξεκινούν από την παραλία και θα καταλήγουν στην Άνω Πόλη.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα Καστρόπληκτα, σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θα καταδειχθεί, ποια από τα συγκεκριμένα ακίνητα πρέπει να αξιοποιηθούν και ποια να εκμεταλλευθούν για άλλες χρήσεις (π.χ. δημιουργία πάρκων).
Ο Γιώργος Ορφανός τόνισε ακόμα ότι στο σχεδιασμό του περιλαμβάνεται η δημιουργία ελεύθερων χώρων στην Άνω Πόλη, προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, φέροντας ως παράδειγμα το παλιό γήπεδο της Ατλαντίδας, το οποίο βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στο δάσος.
Ανέφερε ακόμα ότι σε σημεία της Άνω Πόλης μπορούν να δημιουργηθούν διάφορες δράσεις με επίκεντρο τον πολιτισμό, όπως, για παράδειγμα, στην πλατεία Τερψιθέας, οι οποίες μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό τουριστών.
«Ερχόμασταν εδώ εκδρομή με το Δημοτικό Σχολείο και περπατούσαμε πάνω στα τείχη. Αισθάνομαι όμορφα που είμαι εδώ, ωστόσο, δεν αισθάνομαι όμορφα με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Άνω Πόλη, η οποία απέχει από την εικόνα της γειτονιάς που φαντάζομαι εγώ. Πρέπει να αναδείξουμε τα μνημεία και η Γ’ Κοινότητα έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά πράγματα στον τομέα αυτό», υπογράμμισε ο Γιώργος Ορφανός.


Καθαριότητα, οδόστρωμα, ασφάλεια


Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» είπε ακόμα ότι σχεδιάζει να βελτιώσει σημαντικά τον τομέα της καθαριότητας στην Άνω Πόλη, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με την μέθοδο που θα εφαρμόσει, ο δήμος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, ποια λάμπα είναι καμένη και θα την αλλάζει αμέσως.
«Αυτά είναι προαπαιτούμενα, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Όταν οι αρμοδιότητες ξεπερνούν τη δικαιοδοσία του δήμου, όπως στο θέμα της ασφάλειας, θα διεκδικήσουμε και θα επιβληθούμε. Το χαρακτηριστικό μου είναι ότι, όταν αναλαμβάνω κάποιο ρόλο, κάνω, ό,τι επιβάλλει ο ρόλος», σημείωσε ο Γιώργος Ορφανός.

Θέσεις εργασίας


Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», υποστήριξε ακόμα ότι το ζητούμενο είναι «να δημιουργηθούν δουλειές, ώστε να βρουν διέξοδο τα παιδιά μας, αλλά και οι μεγαλύτεροι να έχουν μία έντιμη ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου. Υπάρχει δυναμική στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας».
Ο Γιώργος Ορφανός παρουσίασε για μία ακόμα φορά τη σκέψη του για τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου για το Μέγα Αλέξανδρο, για το οποίο είπε ότι «από τη μια πλευρά ο πλούτος και η κληρονομιά μας δεν πρέπει να ξεχνιούνται και από την άλλη η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει διαδρόμους, που πρέπει να τους κλείσουμε. Τον παγκόσμιο τουρισμό προσελκύουν τα μεγάλα ονόματα και ο Μέγας Αλέξανδρος είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία. Θα λέμε στους τουρίστες ότι εδώ είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ελάτε να σας δείξουμε τη ζωή και την ιστορία του».
Τέλος, αναφορικά με τα παράπονα των κατοίκων της Άνω Πόλης για την πλημμελή εξυπηρέτησή τους από τα αστικά λεωφορεία, ο Γιώργος Ορφανός είπε ότι θα καταθέσει προτάσεις στο συμβούλιο αστικών συγκοινωνιών με βάση τις προτάσεις των κατοίκων και θα διεκδικήσει την επίλυση των προβλημάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *