Tuesday , 14 July 2026

Γρίπη των πτηνών: Φόβοι για αύξηση στις τιμές των αυγών έως τέλος του 2025 – «Απειλείται» η διατροφική αλυσίδα της Ευρώπης

Η γρίπη των πτηνών απειλεί τη σταθερότητα της διατροφικής αλυσίδας στην Ευρώπη. Η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής αυγών λόγω της ασθένειας και η επίδρασή της στις εμπορικές ροές θεωρείται ζήτημα παγκόσμιας σημασίας. Από τη Γαλλία και τη Γερμανία έως την Ισπανία και την Ιταλία η εξάπλωση του ιού H5N1 έχει οδηγήσει σε νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές των αυγών που ενδέχεται να… εκτοξευτούν μέχρι τέλος του 2025 ακόμη και έως 40%.

Στην Ελλάδα
Για τη γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι σε πτηνοτροφικές μονάδες θα πρέπει να τηρούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας. Περιλαμβάνονται η προειδοποίηση για την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας στους ορνιθώνες, όπως ο καθαρισμός και η απολύμανση των υποδημάτων πριν την είσοδο και την έξοδο από τον ορνιθώνα και το τακτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Όσον αφορά τις τιμές των αυγών αυτή τη στιγμή στην αγορά η εξάδα κοστίζει από 1,80 – 2,39 ευρώ και φτάνει ακόμη και τα 6,70 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος των αυγών και την κατηγορία δηλαδή ελευθέρας βοσκής ή αν είναι βιολογικά.

Οι τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ισπανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INE) καταγράφει άνοδο 18% στις τιμές των αυγών σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Ομοσπονδία Καταναλωτών (OCU) εκτιμά ότι το πραγματικό κόστος για τον καταναλωτή έχει αυξηθεί σχεδόν 40% μέσα σε λίγους μήνες. Τα νέα κρούσματα γρίπης σε οικόσιτες και άγριες πτηνοτροφικές μονάδες αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα καταγεγραμμένα περιστατικά ξεπερνούν τα 130. Οι αρχές έχουν ήδη λάβει έκτακτα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύεται η εκτροφή πτηνών σε ανοιχτούς χώρους για να περιοριστεί η μετάδοση από άγρια σε οικόσιτα είδη — μια πολιτική που ακολουθούν ήδη και η Γαλλία και η Γερμανία.

Check Also

Κ. Μακεδονία: Απαγορεύεται σήμερα η κυκλοφορία σε Σέιχ Σου και άλλες δασικές εκτάσεις – Σε ποιες περιοχές, για ποιο λόγο

Πολύ υψηλός είναι σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουλίου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στη Θεσσαλονίκη …