Του Γ.Κατσιάνη
Την ώρα που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταγράφει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της κρουαζιέρας, με αύξηση των δρομολογίων, τα τελευταία χρόνια, η εν πλω σύνδεση της πόλης με νησιωτικούς προορισμούς χαρακτηρίζεται από άπνοια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ακτοπλοϊκής σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες, η οποία έχει μετατραπεί και φέτος σε σήριαλ.
Από την μία, ο νυν δήμαρχος πιέζει την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι έπρεπε από χθες να είχε ξεκινήσει η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή και όχι να ψάχνει ακόμα χρήματα για την ενεργοποίηση του θαλάσσιου δρομολογίου.
Από την άλλη, ο πρώην δήμαρχος κατηγορεί την δημοτική αρχή ότι καθυστέρησε να εκκινήσει το θέμα, παραπέμποντας στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης του θέματος από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Την ίδια ώρα, μόλις μία βουλευτής Θεσσαλονίκης (Ράνια Θρασκιά) κατέθεσε πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι “η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σποράδες είναι σημαντική για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την ανάπτυξη τόσο της πόλης της Θεσσαλονίκης όσο και όλων των νησιών των Σποράδων”.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποφάσισε πρόσφατα να εντάξει το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη Σκιάθος-Σκόπελος-Σποράδες στις άγονες γραμμές από την 1η Νοεμβρίου (!) και όχι από το καλοκαίρι.
Δεν πρόκειται για φάρσα αλλά για πραγματικό γεγονός που καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ζητήματα που είναι συνυφασμένα με την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη.
Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, να θυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και πέρυσι, μόνο που η έναρξη του προγράμματος επιδότησης της γραμμής Θεσσαλονίκης-Σποράδες ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου και όχι το Νοέμβριο.
Συνεπώς, θεωρώ ότι το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο εσωστρέφειας αλλά την αφετηρία για την χάραξη μιας κοινής γραμμής διεκδίκησης όσων έπρεπε να γίνουν μέχρι σήμερα και δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Το blame game δεν εξυπηρετεί κανένα και πολύ περισσότερο αυτή την πόλη, η οποία εδώ και χρόνια πάσχει από αφωνία και εσωστρέφεια.
Επιτέλους, διεκδικήστε περισσότερα γιατί η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει.