Tuesday , 10 December 2024

Γρεβενά: Η «Γουρνοχαρά» αναβιώνει σήμερα το μεσημέρι στην Καλλονή – Γιατί το έθιμο γιορτάζεται νωρίτερα

«Άρωμα» Χριστουγέννων καθώς σήμερα το πρωί, Σάββατο 23 Νοεμβρίου, έχουν στηθεί στην κεντρική πλατεία της Καλλονής Γρεβενών τα καζάνια όπου ετοιμάζονται 60 κιλά τσιγαρίδες που θα γευτούν κάτοικοι και επισκέπτες που θα παρευρεθούν στη γιορτή. Το παλαιό έθιμο της «Γουρνοχαράς» αναβιώνει και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην Καλλονή Γρεβενών με την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Καλλονής Γρεβενών «Άγιος Νικόλαος».

Για ποιο λόγο γιορτάζεται μέσα στη σαρακοστή
Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος της κοινότητας Καλλονής Γρεβενών και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Νικόλαος» Ελευθερία Λίτα, «το μεσημέρι στις 13.00 αρχίζει η γιορτή μας. Τα καζάνια ήδη έχουν στηθεί από το πρωί όπου ετοιμάζονται οι τσιγαρίδες που θα προσφερθούν στον κόσμο. Το έθιμο το κάνουμε κάθε χρόνο. Συνήθως το κάναμε μετά τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου. Κάθε οικογένεια έσφαζε ένα γουρούνι και το λίπος του το αποθήκευε. Εμείς τώρα το έθιμο το κάνουμε νωρίτερα επειδή το χειμώνα εδώ δεν έχουμε πολλούς μόνιμους κατοίκους, οπότε δεν έρχονται πολλά άτομα για να γιορτάσουμε. Είναι δύσκολο το χειμώνα να γίνει το έθιμο τον Δεκέμβριο γιατί το χωριό μας, η Καλλονή, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μέτρων οπότε είναι αντίξοες οι καιρικές συνθήκες. Το χωριό μας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός στο νομό Γρεβενών. Ήδη σήμερα έχουμε επισκέπτες από τις γύρω περιοχές, από τη Θεσσαλονίκη όπου θα αναβιώσουμε το έθιμο, θα γευτούμε τις τσιγαρίδες με τη συνοδεία κρασιού, τσίπουρου που έχει και την τιμητική του. Εμείς προσφέρουμε στο τέλος και ζεστό κρασί», προσθέτει η κυρία Λίτα. Και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους «να γευτούν τις πιο νόστιμες τσιγαρίδες, μαγειρεμένες στα καζάνια κατά τον πατροπαράδοτο τρόπο, καθώς και άλλα γευστικά εδέσματα. Θα χορέψουμε συνοδεία των παραδοσιακών ακουσμάτων της ευρύτερης περιοχής που θα αναδείξει το συγκρότημα χάλκινων πνευστών ‘Χάλκινη Πανδαισία’από την Σιάτιστα Κοζάνης».

Το έθιμο
Η εκδήλωση αποτελεί υπόμνηση της γιορτής των Χριστουγέννων όπου η οικογένεια μέρες πριν ή και την Παραμονή έσφαζε το γουρούνι που έτρεφε όλο τον χρόνο, εξασφαλίζοντας το κρέας και την λιπαρή ουσία του για τη διατροφή και την επιβίωσή της. Ο οικόσιτος χοίρος ήταν μια επένδυση, καθώς το κρέας έφτανε πολλές φορές και να συντηρήσει την οικογένεια, αλλά και μέρος του να πουληθεί, ενώ το λίπος χρησιμοποιούνταν στη μαγειρική, καθώς το ελαιόλαδο δύσκολα υπήρχε στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας έως και τη δεκαετία του ’60.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *