Thursday , 28 March 2024

Γρ. Τάσιος: “Η δικαστική απόφαση στο Ναύπλιο δείχνει πάρα πολύ ξεκάθαρα ότι για να υπάρχει βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να υπάρχει πλαίσιο και κανόνες που να εφαρμόζονται”

“Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση στο Ναύπλιο δείχνει πάρα πολύ ξεκάθαρα ότι για να υπάρχει βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και κανόνες που να εφαρμόζονται, ώστε αυτή να μην προκαλεί οχλήσεις. Εμείς λέμε, λοιπόν, ναι στη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά με πλαίσιο και κανόνες”, τονίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου στο Ναύπλιο, που απαγορεύει σε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος να το διαθέτει με Airbnb, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν γείτονές της, λόγω των έντονων οχλήσεων που τους προκαλεί και της παραβίασης του κανονισμού της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα επίσης με τον κ.Τάσιο η Κυβέρνηση μέσω του πρόσφατου νέου φορολογικού νομοσχεδίου έκανε ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, με τη θέσπιση της υποχρέωσης δήλωσης των στοιχείων για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου για τις διάφορες πλατφόρμες τύπου Airbnb στη Φορολογική Διοίκηση-ΑΑΔΕ και η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει όσα έλεγαν οι ξενοδόχοι πριν τρία χρόνια και ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν ήθελε να τα εφαρμόσει. “Αναμένουμε τώρα από το υπουργείο Τουρισμού τν Ιανουάριο τι θα γίνει με τη βραχυχρόνια μίσθωση, όσον αφορά την αναγραφή του ΑΦΜ των διαχειριστών των ακινήτων κ.ο.κ.”, προσθέτει ο κ.Τάσιος.

Υπενθυμίζεται ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει κυρώσεις από 5.000 έως και 100.000 ευρώ σε διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία διαμοιρασμού (τύπου AirBnb), εάν δεν δώσουν μετά από αίτημα της φορολογικής διοίκησης οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές, για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην ημεδαπή).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *