Saturday , 20 April 2024

ΓΣΕΒΕΕΕ:”Η ενέργεια αποτελεί την κύρια αιτία της ακρίβειας και όχι το καλάθι του νοικοκυριού”

Με σκωπτικό τρόπο περιγράφει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Επαγγελματιών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕΕ) την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να θεσπίσει “καλάθι του νοικοκυριού” σε 51 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Επικαλούμενη τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι “οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από την στέγαση (35,4%) όπου συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και μεταφορές (14,2%)”.

“Η πρωτογενής αιτία της ακρίβειας είναι η ενέργεια. Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας. Επομένως, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια πρέπει να τιθασευτούν οι τιμές που επιβάλει το ολιγοπώλιο της ενέργειας”, υπογραμμίζει και σημειώνει ότι το “καλάθι του νοικοκυριού” είναι μάχη εντυπώσεων που θέλει να προβάλει ότι η κυβέρνηση δε στέκεται αμήχανη και παρεμβαίνει στην αγορά.

“Δεν θα έχει όμως κανένα αποτέλεσμα γιατί ακόμη κι αν δεν γίνουν αυξήσεις σε εκείνα τα προϊόντα που θα τελούν υπό επιτήρηση, θα γίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις σε συμπληρωματικά ή υποκατάστατα προϊόντα. Προϊόντα για τα οποία δεν αξιολογείται η προστιθέμενη αξία τους για την ελληνική παραγωγή και οικονομία”, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕΕ ενώ παροιμιώδης είναι και η περιγραφή που κάνει.

“Κι ο οικογενειάρχης ή ο εστιάτορας τι πρέπει να κάνει; Να ψάχνει κάθε εβδομάδα την αντίστοιχη λίστα της προηγούμενης εβδομάδας για να συγκρίνει τις τιμές στα μακαρόνια Νο 6 ή στο μακρύκοκκο ρύζι Καρολίνας; Και όλη αυτή η «έρευνα αγοράς» να γίνεται σαν να μην εκτινάσσονται οι λογαριασμοί ενέργειας, οι τιμές των καυσίμων και τα ενοίκια στα ύψη; Σαν να μην συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών-καταναλωτών;”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *