Friday , 29 March 2024

Γ.Βρούτσης: Ως κανονικό εισόδημα η φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων

Ακατάσχετα και μη συμψηφιζόμενα με βεβαιωμένα χρέη θα είναι τα αναδρομικά που θα λάβουν εντός του Οκτωβρίου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι – συνολικού ύψους 1,4 δισεκατ.ευρώ – και θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα χωρίς προκαταβολική παρακράτηση φόρου, σύμφωνα με νέες διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ.Βρούτσης υπενθύμισε επίσης ότι όσοι λάβουν τα συγκεκριμένα αναδρομικά, τα οποία αφορούν αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 για την περίοδο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016, οφείλουν να παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις. 

Από το ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, περίπου 892 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν σε συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.  Το ύψος κυμαίνεται αό 550 έως 7.800 ευρώ μικτά για κάθε συνταξιούχο. 

Μέχρι την Τρίτη, όταν και αναμένεται να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία από την Ολομέλεια της Βουλής, θα αποφασιστεί αν σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, το αναδρομικό ποσό θα καταλήξει στους κληρονόμους του.

Εντός του Οκτωβρίου, όπως επισήμανε ο κ. Βρούτσης, αναμένεται και η πληρωμή των αναδρομικών για τις συντάξεις χηρείας. Πρόκειται για ποσά, τα οποία αφορούν το διάστημα Αυγούστου 2019 έως σήμερα. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *