Friday , 19 April 2024

Γ.Κουμουτσάκος:”Η Ευρώπη οφείλει να έχει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική”

“Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει σε μία ενιαία μεταναστευτική πολιτική”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την ομιλία του στο 4ο Thessaloniki Summit.

“Το προσφυγικό – μεταναστευτικό δοκίμασε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” πρόσθεσε σχετικά ο κ.Κουμουτσάκος και επισήμανε ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και η Ευρώπη οφείλει να έχει μια ενιαία πολιτική και ότι δεν είναι εύκολο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε.

Σύμφωνα με τον κ.Κουμουτσάκο, η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα στις διαβουλεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της Ευρώπης καθώς προετοιμάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κατευθύνσεις. Μια απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως ανέφερε, είναι “η ανάγκη να υπάρξει ένας αποτελεσματικός, στιβαρός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και επαναπατρισμών σε τρίτες χώρες”.

Η Ελλάδα ζητάει σε όποια νέα ευρωπαϊκή πολιτική να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ των πολιτικών αλληλεγγύης και ευθύνης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: “θα ζητήσουμε μετ’ επιτάσεως να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική μια συγκροτημένη και αυστηρή πολιτική για καταπολέμηση και εκρίζωση των δικτύων των διακινητών […] Να σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά της ροής μεταναστών και προσφύγων, που είναι τα δίκτυα διακινητών”.

Κληθείς να εκτιμήσει τον χρόνο που αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου αλλά και της ενιαιοποίησης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου στην ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος παρέπεμψε στη Γερμανική Προεδρία, το β’ εξάμηνο του 2020. “Όλα δείχνουν ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει να σπρώξει, με όλο το “βάρος” προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου” ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως “ο ρεαλισμός λέει ότι θα πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας”.

Σε ό,τι αφορά την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι πρόκειται για μια πολιτική και όχι μια νομική συμφωνία αλλά και το μόνο “λειτουργών εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας”. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το “εργαλείο” αυτό φτιάχτηκε μέσα στην κρίση και πλέον “ήρθε η ώρα να δούμε και τα πολλά θετικά αλλά και τις δυσκολίες που έχει”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *