Σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης την πλήρη κατάργηση των capital controls την οποία ανακοίνωσε χτες (26/8) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημείωσε ωστόσο πως αυτό που περιμένει τώρα το ΕΒΕΘ, αλλά και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος είναι να δει τα επόμενα βήματα τα οποία θα ανακοινώσει τη κυβέρνηση ενόψει και της ΔΕΘ. «Εμείς ως ΕΒΕΘ έχουμε καταθέσει ένα εκτενές υπόμνημα και αναμένουμε να ακούσουμε τι θα μας πει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχουμε μαζί του στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και στην οποία θα βρίσκεται και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης», συμπλήρωσε ο κ. Μασούτης μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης (27/8) σε δημοσιογράφους. Παράλληλα έθεσε τις προτεραιότητες τις οποίες θα αναδείξει η διοίκηση του ΕΒΕΘ στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κυρίαρχα ζητήματα στην ατζέντα του ΕΒΕΘ είναι:
- Η πάταξη του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου και της διαφθοράς.
- Η επιτάχυνση στην αναθεώρηση των διαδικασιών που αφορούν την εγκατάσταση επιχειρήσεων με βάση τον βαθμό όχλησης.
- Η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά
- Η επιτάχυνση των επιστροφών φόρου στον ιδιωτικό τομέα.
- Η αποτελεσματική ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
- Η σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις αρχής γενομένης από το 2020.
- Η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, τομέας στον οποίο η χώρα μας παραμένει ουραγός: Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας γα την επίλυση μίας εμπορικής διαφοράς στην Ελλάδα απαιτούνται 1.580 ημέρες, όταν ο μέσος χρόνος στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ είναι 582 ημέρες! Επίσης, όπως είπε ο κ. Μασούτης, το ΕΒΕΘ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα θέματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους τους, όπως το μετρό («θα ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να μας ενημερώσει για το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ), αλλά και ο ΟΑΣΘ ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την κατάσταση των λεωφορείων που έχει αυτή τη στιγμή στους δρόμους. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον σιδηρόδρομο και για την ανάγκη ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ.
Ακόμη ο κ. Μασούτης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Ταμείου Επιχειρηματικότητας στην Κεντρική Μακεδονία το οποίο θα στηρίζει δράσεις που θα έχουν στόχο την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. «Πρόκειται για μια ιδέα που εμπνευστήκαμε από το Ισραήλ, όπου αυτό το σχήμα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Θα δίνει έμφαση στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και στην υιοθέτηση της καινοτομίας από τις τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται ακόμη και στους λεγόμενους παραδοσιακούς κλάδους της μεταποίησης», συμπλήρωσε ο α΄αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.