Friday , 1 December 2023

Γ.Πιτσιλής στο “ΣΕΒΕ Tax Export Summit”:Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για τις 100 και 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις που έχασαν τις ρυθμίσεις στη διάρκεια της πανδημίας

Άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας, που θα επιτρέψει σε όσες επιχειρήσεις έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας να επανενταχθούν σε αυτές, για να μπορέσουν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα, προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου “ΣΕΒΕ Tax Export Summit”.

“Σε ό,τι έχει να κάνει με υφιστάμενες διατάξεις, για την επανένταξη και επανενεργοποίηση των ρυθμίσεων, των μεγάλων ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων, που χάθηκαν κατά την περίοδο του κορονοϊού, είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου, μην πω ωρών, για να ανοίξουμε αυτή την πλατφόρμα και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις που χρειάζονται επανένταξη για να πάρουν ενημερότητα, να μπουν στη διαδικασία να προχωρήσουν” ανέφερε σχετικά.

Όσον αφορά στην στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, επισήμανε ότι μόνο από την πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, οι πληγείσες επιχειρήσεις “έχουν λάβει ώς σήμερα πάνω από 6 δισ. ευρώ σε πληρωμές που ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. ευρώ, χωρίς ούτε μία επίσκεψη στην εφορία”.

Ο κ.Πιτσιλής τόνισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στις διαδικασίες ψηφιοποίησης υπηρεσιών, διευκόλυνσης του εξωτερικού εμπορίου και ταχύτητας επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί από την ΑΑΔΕ νέα εφαρμογή για την έκδοση παραστατικών μικρών επιχειρήσεων, είτε με χαμηλό τζίρο είτε με περιορισμένο αριθμό τιμολογίων, απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ.

Γ.Κωνσταντόπουλος: Μονόδρομος η εξωστρέφεια

Την εκτίμηση ότι “παρά τα αμέτρητα προβλήματα που δημιούργησε η εξάπλωση του κορονοϊού”, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και “οι εξαγωγές αυξήθηκαν, τη στιγμή που η εγχώρια οικονομία βυθίζεται και ψάχνει απεγνωσμένα μία χείρα βοηθείας, για να σταθεί όρθια” διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), δρ Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.

“Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη” σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι, βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων για το δεκάμηνο 2020, οι ελληνικές εξαγωγές -χωρίς τα πετρελαιοειδή- ήταν αυξημένες κατά 2,5%, δηλαδή κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, με τους κλάδους των τροφίμων και των χημικών-φαρμακευτικών να πρωταγωνιστούν.

Πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα από την ΑΑΔΕ, και σε φορολογικό και σε τελωνειακό επίπεδο: “η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της με το Taxisnet και το ICISnet -ηλεκτρονικό τελωνείο- άλλαξαν θεαματικά την καθημερινότητα και τον τρόπο λειτουργίας πολιτών, επιχειρήσεων, επαγγελματιών συναφών κλάδων και δημόσιων υπηρεσιών με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για όλους τους εμπλεκόμενους” εκτίμησε, σημειώνοντας πως εξακολουθούν να απασχολούν τους εξαγωγείς ζητήματα όπως η επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, η απαλλαγή ΦΠΑ και ο έλεγχός της στις ενδοκοινοτικές κυρίως συναλλαγές, η περαιτέρω αξιοποίηση και απλούστευση/ηλεκτρονικοποίηση του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής ΦΠΑ και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων.

Ο δρ Κωνσταντόπουλος υπενθύμισε ακόμα πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της εν γένει παράνομης διακίνησης προϊόντων, που πλήττουν τα έσοδα του Δημοσίου και συνιστούν αθέμιτο εσωτερικό ανταγωνισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *