Thursday , 25 April 2024

Γ.Πιτσιλής: Το 2020 χρονιά προσαρμογής στη νέα πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων

Διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα της
Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2020 προανήγγειλε ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στο 11ο Tax Forum Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η έμφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως πρόσθεσε ο κ.Πιτσολής, έχει στραφεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Φορολογικής Διοίκησης και πιο συγκεκριμένα στο τρίπτυχο: ηλεκτρονικά βιβλία- ηλεκτρονική τιμολόγηση- διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών με το Taxis.

Για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία, ειπε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και έχουν ληφθεί  υπόψη οι παρατηρήσεις των φορέων που συμμετείχαν στη διαδικασία, ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι πλέον σε τελική μορφή και το 2020 θα είναι η χρονιά προσαρμογής στη νέα πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων και ουσιαστικά χρονιά εκπαίδευσης στο νέο σύστημα.

Για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση, σημείωσε πωςη ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να εισηγηθεί τον τρόπο καταχώρησης στα συστήματα της Αρχής και παράλληλα  στα βιβλία του εκδότη όπως και του λήπτη.

Τέλος, για την διασύνδεση τόνισε ότι “η απάντηση στον κατακερματισμό και στα κενά στην παρακολούθηση, είναι η διαβίβαση στα πληροφορικά συστήματα της ΑΑΔΕ όλων των παραστατικών σε πραγματικό χρόνο, συναλλαγή ανά συναλλαγή (one by one) και είναι αναγκαίο να συζητήσουμε με φορείς για το πώς θα προχωρήσει το προαναφερόμενο, στο πρώτο εξάμηνο του 2020” . Επίσης σημείωσε ότι υτι υπάρχει στενή συνεργασία της ΑΑΔΕ με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την εξασφάλιση της υποστηρικτής ισχύος που απαιτείται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως επίσης για το έργο της διασύνδεσης του Μητρώου της ΑΑΔΕ με τα Μητρώα του υπ. Εσωτερικών και τα Ληξιαρχικά Γεγονότα. Η διασύνδεση αυτή θα οδηγήσει στην εισαγωγή του Ενιαίου Αριθμού Πολίτη, για την εξυπηρέτηση των σχέσεών του με το δημόσιο.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *