Wednesday , 24 April 2024

Δείτε με ποιο τρόπο επιτήδειοι «σβήνουν» αποδείξεις που εκδίδονται σε πελάτες για να φοροδιαφεύγουν

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί τα κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων, ωστόσο ορισμένοι επιτήδειοι φαίνεται ότι είναι ένα βήμα… μπροστά.

Ο λόγος για την εφαρμογή ενός ειδικού λογισμικού που έχει τη δυνατότητα να σβήνει αποδείξεις λιανικής πώλησης από την μνήμη του ηλεκτρονικού υπολογιστή!

Δηλαδή, η επιχείρηση κατά τις ώρες λειτουργίας της εκδίδει κανονικά αποδείξεις λιανικής πώλησης, τις οποίες και παραδίδει στους πελάτες της.                                                                                 

Όμως  με τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματος, ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει με το λογισμικό-γομολάστιχα και αφαιρεί από τη φορολογική μνήμη όσες αποδείξεις πληρώθηκαν με μετρητά.  

«Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εφοριακών νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής, Μιχάλης Κούπκας και σημείωσε πως κατά τη διάρκεια ελέγχου, εντοπίστηκε μέχρι και ειδικό πλήκτρο, με το οποίο οι επιτήδειοι μπορούσαν με ένα κλικ να εξαφανίσουν τα ηλεκτρονικά τους «ίχνη» για αποδείξεις που δεν κόπηκαν.

«Έχουμε ζητήσει την υποστήριξη από ειδικούς πληροφορικής (IT specialists), προκειμένου να εντοπίζουμε έγκαιρα τις ηλεκτρονικές παρεμβάσεις που γίνονται απ’ όσους φοροδιαφεύγουν», τόνισε.   

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το παράνομο λογισμικό, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί εκτός των άλλων και η ποινή του 10ήμερου λουκέτου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *