Thursday , 28 March 2024

Δείτε πόσα χρήματα θα λάβουν δήμοι που φιλοξενούν πρόσφυγες

Του Γ. Κατσιάνη

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων στο προσφυγικό, η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την σχετική τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπεται η διάθεση, ετησίως του ποσού των 25 εκατ. ευρώ σε δήμους όπου λειτουργούν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών.

«Το ύψος της ειδικής επιχορήγησης καθορίζεται στο ποσό των 12,5 ευρώ μηνιαίως κατ’άτομο εφόσον διαμένει σε μονάδα προσωρινής φιλοξενίας κατά την τελευταία ημέρα του μήνα», τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική τροπολογία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης στο δήμο για κάθε πρόσφυγα που φιλοξενείται σε αντίστοιχη δομή ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ.

Έτσι, για παράδειγμα, ο δήμος Μυτιλήνης που φιλοξενεί σήμερα 20.000 πρόσφυγες στο κέντρο της Μόριας θα επιδοτηθεί φέτος από το Ταμείο Αλληλεγγύης με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ!

Επιπλέον, με το ποσό των 300.000 ευρώ θα επιδοτηθεί ο δήμος Βόλβης που φιλοξενεί 2.000 πρόσφυγες και με 180.000 ευρώ ο δήμος Παιονίας που φιλοξενεί 1.200 πρόσφυγες στη δομή της Νέας Καβάλας.

Αίσθηση, ωστόσο προκαλεί η αναφορά ότι το ύψος της μηνιαίας επιχορήγησης ανά δικαιούχο δήμο «αυξάνεται κατά 5% όταν η αναλογία του αριθμού των διαμενόντων στις μονάδες προς το συνολικό πληθυσμό του δήμου υπερβαίνει το 1%, κατά 10% όταν η αναλογία υπερβαίνει το 5% και κατά 20% όταν η αναλογία υπερβαίνει το 10%, αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *