Friday , 19 April 2024

Δείτε πώς ένα προϊόν με ΦΠΑ 24% “βαπτίζεται” με ΦΠΑ 13%

Σε…μόδα για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα η έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης με ΦΠΑ 13% αντί για 24%.

Όπως τονίζουν φοροτεχνικοί, αρκετοί επαγγελματίες αντί να κόβουν απόδειξη με ΦΠΑ 24% για έναν καφέ, τον “βαφτίζουν” γεύμα ή διάφορα αναλώσιμα προϊόντα, κυρίως σάντουιτς, με αποτέλεσμα να αποδίδουν ΦΠΑ 13%.

“Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στα καταστήματα εστίασης και συγκεκριμένα σε εκείνα όπου ο ιδιοκτήτης χειρίζεται την ταμειακή μηχανή και εκδίδει αποδείξεις”, δήλωσε φοροτεχνικός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η… αναβάπτιση ενός προϊόντος, λόγω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή δεν είναι καινούργιο φαινόμενο καθώς τέτοια περιστατικά καταγράφονται εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής από τις 20 Μαίου προκάλεσε την όξυνση του φαινομένου, με αποτέλεσμα η διαφορά να μπαίνει στην τσέπη των επιχειρηματιών.

Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει προγραμματίσει 72.000 προληπτικούς ελέγχους, 6.000 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους από τις ΔΟΥ και τουλάχιστον 11.500 από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *