Thursday , 28 March 2024

Δείτε σε ποιες τουριστικές περιοχές της χώρας μειώθηκε σχεδόν κατά 100%(!) ο τζίρος των καταλυμάτων,σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Δίσεκτη και για την οικονομική δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης σε όλη τη χώρα αποδεικνύεται η φετινή χρονιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών στο β’ τρίμηνο του 2020 (104,6 εκατ. ευρώ) ήταν μειωμένος κατά 94,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (1,846 δισ. ευρώ).                                                                     

 Η μεγαλύτερη μείωση του τζίρου καταγράφηκε στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου (-99,5%) και Ρόδου (-98,8%), με το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στα τουριστικά καταλύματα των δύο περιοχών να ανέρχεται φέτος αθροιστικά μόλις στα 3 εκατ. ευρώ όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (β’ τρίμηνο), τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τα 281 εκατ. ευρώ!

Εξίσου δραματική και η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της εστίασης.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το β’ τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών των κλαδικών επιχειρήσεων ανήλθε σε 592,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 59% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (1,446 δισ. ευρώ).                                                                 

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Σαντορίνης (-95,6%) και της Μυκόνου (-93,7%), με τον συνολικό τους τζίρο το προηγούμενο τρίμηνο να είναι μόλις 3,556 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το σύνολο της οικονομικής τους δραστηριότητας έφτασε τα 67,5 εκατ. ευρώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *