Friday , 29 March 2024

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να λάβετε το κοινωνικό μέρισμα από την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου-Χωρίς ηλικιακά όρια η διάθεση των 700 ευρώ στα ΑΜΕΑ

Δεν θα ισχύσουν ηλικιακά όρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Αυτό τονίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ που θα δοθούν σε 250.000 οικογένειες, ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Δικαιούχοι

Συνολικά τέσσερις κατηγορίες νοικοκυριών δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα.

Ειδικότερα, η οικονομική ενίσχυση απευθύνεται σε οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019.

Επιπλέον, δικαιούχοι είναι οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (πάνω από 12 μήνες) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ.

Επιπλέον, οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω από 12 μήνες) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Τέλος, δικαιούχοι του επιδόματος είναι και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Η αίτηση

Για να υποβάλλει την αίτηση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει από την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου να μπει στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Μετά την είσοδο στο σύστημα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει το mail του και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του.

Θα πρέπει επίσης να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερομένου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή.

Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί είτε στα ΚΕΠ (για τον ΑΜΚΑ), είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

Μετά τα προαναφερόμενα βήματα θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *