Το όραμα της νέας Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης περιέγραψε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. Χρήστος Τσεντεμεΐδης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα «Navigating Innovation at the Geopolitical Crossroads» («Πλοηγώντας την Καινοτομία στα Γεωπολιτικά Σταυροδρόμια»). Όπως είπε ο κ. Τσεντεμεΐδης, «η νέα ΔΕΘ δεν θα αποτελεί απλώς έναν εκθεσιακό χώρο. Θα είναι ένα πολυλειτουργικό αστικό πάρκο το οποίο θα περιλαμβάνει τις πιο σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, χώρο πρασίνου, αναψυχής αλλά και πολιτισμού. Στόχος μας είναι να προσελκύουμε τους πολίτες 365 μέρες το χρόνο».
Το πριν και το μετά
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ πρόσθεσε ότι «η ΔΕΘ συγκεντρώνει πολλές ενότητες: επιχειρηματικότητα, καινοτομία, ανάπτυξη, υποδομές». Αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της έκανε μια αναδρομή στο όραμα του Νικόλαου Γερμανού ο οποίος, όπως είπε, «το 1926, όχι μόνο οραματίστηκε την πρώτη ΔΕΘ αλλά την έκανε πράξη». Αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος για την Έκθεση ο κ. Τσεντεμεΐδης επανέλαβε ότι «σεβόμαστε τη διαδικασία, σεβόμαστε την ελεύθερη σκέψη και άποψη, εξάλλου αυτή είναι η χαρά της δημοκρατίας».
Η ανάπλαση σε τρία χρόνια
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ δεν είναι αποτέλεσμα απλού σχεδιασμού αλλά αποτέλεσμα διαλόγου με την κοινωνία. Συμπλήρωσε ότι «ο σχεδιασμός αναπροσαρμόστηκε και πλέον περιλαμβάνει πολλή μεγάλη έκταση πρασίνου. Αυτήν τη στιγμή το 70% της έκτασης της ΔΕΘ είναι κτίρια ενώ μετά την ανάπλαση το 70% θα είναι μητροπολιτικό πάρκο». Ο πρόεδρος της ΔΕΘ έκανε γνωστό ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να προκύψει ο ανάδοχος και να αρχίσουν οι εργασίες τον Ιανουάριο του 2027 ώστε το έργο να είναι ολοκληρωμένο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια».
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν