Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, διάρκειας οκτώ ωρών, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία 29 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά του αιτήματος για δημοψήφισμα, 7 υπέρ, ενώ 6 απουσίαζαν.
Τί είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από άλλες καθυστερήσεις, από συνεχείς συζητήσεις που υποθηκεύουν το μέλλον της, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά της». Ο κ. Αγγελούδης υπερασπίστηκε τη θέση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία μεγάλου ανοιχτού πάρκου 120 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, με προσβάσιμους χώρους για πολίτες και επισκέπτες, υπογραμμίζοντας ότι «η πόλη οφείλει να κερδίσει και πάρκο και ΔΕΘ». Επεσήμανε ότι η νομιμότητα του δημοψηφίσματος ήταν αμφισβητήσιμη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσφυγές και ακυρώσεις. Αναφερόμενος στο κόστος της διαδικασίας, σημείωσε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα απαιτούσε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ από τα ταμεία του δήμου. «Ως δήμαρχος δεν έχω άγχος για επανεκλογή ή νέα θητεία. Έχω την υποχρέωση να πάω την πόλη μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ
Το σχέδιο για την ανάπλαση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Χρήστος Τσεντεμεϊδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα. Το 70% της συνολικής έκτασης των 176.000 τ.μ. θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο με 120 στρέμματα πρασίνου και αναβάθμιση κτιρίων». Και πρόσθεσε ότι «το έργο εισέρχεται στην τελική ευθεία με τον διαγωνισμό να αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι».
Η αντιπολίτευση
Από την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος, η Μαρία Κέκη δήλωσε ότι «η ανάπλαση της ΔΕΘ αφορά όλη την πόλη. Η συλλογή 23.214 υπογραφών έγινε με διαφάνεια και συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Βγήκαμε έξω στους δρόμους, διαμορφώσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάναμε μεγάλο αγώνα».
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε υπέρ του δημοψηφίσματος επισημαίνοντας ότι «η πλειοψηφία των δημοτών θέλει και τη ΔΕΘ και το πάρκο».
Ο Σπύρος Πέγκας από την παράταξη «Θεσσαλονίκη για Όλους» έκανε λόγο για «πρωτοφανή αγνόηση των πολιτών». Ο Βασίλης Τομπουλίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσε τη διοίκηση να «ακούσει τους δημότες και να μην κρύβεται πίσω από νομικές διατάξεις».
Ο Δρόσος Τσαβλής υποστήριξε ότι «το δημοψήφισμα δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης μετά τις αλλαγές στο σχέδιο ανάπλασης». Ο Νίκος Νικήσιανης από την «Πόλη Ανάποδα» εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση της δημοτικής αρχής. Ο Στέργιος Καλόγηρος χαρακτήρισε τη ΔΕΘ «οικονομικό παράγοντα της πόλης» και μίλησε «για έλλειψη στοιχειωδών στάνταρ στη διαδικασία».
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν