Monday , 24 June 2024

Δεκαπενταύγουστος:«Βουλιάζουν» Χαλκιδική, Πιερία και Καβάλα- Στο 97% και στο 90% αντίστοιχα οι κρατήσεις

Δεκαπενταύγουστος ενόψει και πολλοί είναι οι Βορειοελλαδίτες οι οποίοι εκτός από τα νησιά προτεραιότητα στις επιλογές τους παρουσιάζουν και και άλλοι παραθαλάσσιοι προορισμοί της χώρας, στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά κρατήσεων που ξεπερνούν το 90%. Στην κορυφή των προτιμήσεων τους όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας όπου την περίοδο που διανύουμε μόνο από τύχη -λόγω κάποιας ακύρωσης- μπορεί να βρει κάποιος δωμάτιο για το τριήμερο (13, 14, 15 Αυγούστου) στη Χαλκιδική ή στην Πιερία.

Στη Χαλκιδική
Για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου οι εκδρομείς φαίνεται να προτιμούν προορισμούς με χιλιομετρική απόσταση περίπου 2-2,5 ωρών από το σπίτι τους, ώστε να έχουν τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμων, σε μία περίοδο που οι τιμές της βενζίνης έχουν πάρει ξανά την ανηφόρα. Όσον αφορά τη Χαλκιδική –το δημοφιλέστερο προορισμό της Βόρειας Ελλάδας- αυτές τις ημέρες τα ποσοστά των κρατήσεων αγγίζουν 97%. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η περιοχή διαθέτει συνολικά 5.246 αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έναντι 5.513 πέρσι. Έλληνες και τουρίστες από τα Βαλκάνια κατακλύζουν φέτος τις περιοχές της. Στους Βαλκάνιους επισκέπτες ανήκει ένα «80% της βαλκανικής μικροαστικής μεσοαστικής απεικόνισης, ενώ το 20% των Βαλκάνιων τουριστών αφήνει πολλά χρήματα στις περιοχές που επισκέπτεται», λέει στο thesseconomy.gr ο ταξιδιωτικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης.

Στην Πιερία
Δύσκολη η εύρεση δωματίου και στην Πιερία «όπου η πληρότητα των καταλυμάτων φτάνει στο 90% – 95%», ανέφερε στο thesseconomy.gr ο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης. Και πρόσθεσε «ξεκινήσαμε με έναν εξαιρετικά κακό Μάιο και έναν πολύ χλιαρό Ιούνιο. Ο Ιούλιος άγγιξε μεσοσταθμικά σε πληρότητες το 70% με διαφορετικές ταχύτητες ανάμεσα στα ξενοδοχεία. Με τους δύο καλούς μήνες, πάντως, Ιούλιο και Αύγουστο, δεν μπορούμε να φτάσουμε στις εισπράξεις στα επίπεδα του 2019 γιατί και το ενεργειακό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί όπως και οι πρώτες ύλες και τα αναλώσιμα».

Σε Καβάλα και Θάσο

Με θετικούς… ρυθμούς «κινούνται» και τα καταλύματα σε Καβάλα και Θάσο. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης «η σεζόν όπως προβλέψαμε έτσι και εξελίχθηκε στην περιοχή μας, με θετικά σημάδια. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο απρόοπτο και κάποιο πισωγύρισμα και εξελίσσεται καλά. Και ο Ιούλιος ήταν ένας καλός μήνας όπως και ο Αύγουστος. Και ζήτηση υπάρχει και για τον Δεκαπενταύγουστο η πληρότητά μας κυμαίνεται σε ποσοστά πάνω από 90%. Θα ταλαιπωρηθεί κάποιος επισκέπτης να βρει δωμάτιο την τελευταία στιγμή γι΄αυτό καλό είναι να κάνει μια κράτηση πριν φτάσει στον προορισμό του. Είναι κρίμα να ταλαιπωρηθεί», συμβουλεύει ο πρόεδρος κ. Μιτζάλης.

Στην Ημαθία
Αν και χιλιάδες είναι οι επισκέπτες στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά του Βερμίου Ημαθίας, «οι κρατήσεις μας για τον Δεκαπενταύγουστο είναι σε πολύ διαφορετικό επίπεδο από ό,τι είναι σε όλες παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδος», λέει στο στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος. Και όπως εξηγεί «Εμείς έχουμε λίγες κρατήσεις για τις ημέρες της Παναγίας. Γενικότερα αυτές περιορίζονται στην περιοχή της Παναγίας Σουμελά, ενώ ο υπόλοιπος ορεινός όγκος της Ημαθίας είναι σε πολύ υποτονικό στάδιο και θα έλεγα πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι περιμέναμε. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον για τα εννιάμερα της Παναγίας. Είναι άνθρωποι οι οποίοι τελειώνουν μάλλον τις διακοπές τους από τις γύρω περιοχές και θέλουν να περάσουν, να κάνουν ένα προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά οπότε αυτό το διάστημα έχουμε κάποια μονοήμερα που αυξάνουν λίγο την τουριστική κίνηση της περιοχής. Οι περισσότεροι από τους χιλιάδες επισκέπτες της Παναγίας είναι κατασκηνωτές στον τεράστιο προαύλιο χώρο που έχει το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Ήδη ο χώρος έχει κατακλυστεί από τους κατασκηνωτές, ενώ αναμένονται και πάρα πολλοί ημερήσιοι επισκέπτες για να κάνουν το προσκύνημά τους και το τάμα τους», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Μάντσιος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *