Wednesday , 18 September 2024

Δεκαπενταύγουστος: Αναβιώνει στη Θράκη το κουρμπάνι – Γιορτάζει την Παναγία την Κρημνιώτισσα η Σαμοθράκη

Κάθε χρόνο διάφορα ήθη, έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν τον Δεκαπενταύγουστο σε όλη την Ελλάδα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και οι Έλληνες την τιμούν με μεγαλοπρέπεια σε όλη τη χώρα. Με πανηγυρικές λειτουργίες σε εκκλησίες και μοναστήρια, με γιορτές, χορούς, πανηγύρια αλλά και μια σειρά από έθιμα που κρατούν ζωντανή την παράδοση σε κάθε γωνιά της χώρας μας ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί την κορύφωση του καλοκαιριού. Σε διάφορες περιοχές της χώρας μας σε νησιά και ηπειρωτικά γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Παναγία. Στη Βόρεια Ελλάδα τα «σκήπτρα» κρατά ο μεγάλος εορτασμός στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά, στο Βέρμιο Ημαθίας όπου δεκάδες χιλιάδες πιστοί συρρέουν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας από τον Πόντο.

Το κουρμπάνι στο Σάκκο Ορεστιάδας
Στη Θράκη, ο Σάκκος είναι ένα χωριό δίπλα ακριβώς από την Ορεστιάδα με λίγες δεκάδες μόνιμους κατοίκους που την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί σημείο αναφοράς για ντόπιους και επισκέπτες. Οι κάτοικοι του Σάκκου δεν αφήνουν την παράδοση να χαθεί και από το απόγευμα της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου ξεκινούν την προετοιμασία για το μαγείρεμα της προβατίνας η οποία θα διανεμηθεί ανήμερα της Παναγίας -μετά την εκκλησία- στους κατοίκους και στους επισκέπτες του χωριού. Οι γυναίκες προετοιμάζουν το κρέας για τα καζάνια, στα οποία θα σιγοψήνουν το φαγητό μέχρι αργά το βράδυ. Ανήμερα της Παναγίας το κρέας θα μοιραστεί στις οικογένειες και στον κόσμο που θα παρευρεθεί στην εκκλησία.

Η παράδοση
Όπως λένε οι κάτοικοι «πρόκειται για μία παράδοση που σχετίζεται με την εμφάνιση της Παναγίας στον ύπνο μίας γυναίκας. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε μεγάλη παιδική θνησιμότητα στο χωριό και μία γυναίκα είδε την Παναγία στον ύπνο της και της είπε για το κουρμπάνι. Από τότε οι θάνατοι των παιδιών σταμάτησαν και κάθε χρόνο, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, οι γυναίκες του χωριού προετοιμάζουν τα καζάνια».

Στη Σαμοθράκη

Ένα από τα εντυπωσιακά έθιμα του Δεκαπενταύγουστου ζωντανεύει σε άλλη μια… γωνιά της Βόρειας Ελλάδας, στη Σαμοθράκη με την Παναγία την Κρημνιώτισσα. Γαντζωμένο στα βράχια, σαν αετοφωλιά, στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου σε μεγάλο υψόμετρο βρίσκεται το ξωκκλήσι της Παναγιάς Κρημνιώτισσας. Το όνομά της προήλθε από την τοποθεσία όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Οι ντόπιοι διηγούνται ότι την εποχή της Εικονομαχίας, Σαμοθρακίτες βοσκοί βρήκαν την εικόνα κοντά στην παραλία και τη μετέφεραν σε μια σπηλιά. Εκείνη εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε ξανά στο βράχο, όπου τελικά χτίστηκε το ξωκλήσι με τα πενήντα, σκαμμένα πάνω στο βράχο, σκαλοπάτια. Εκεί δίνουν… ραντεβού κάθε χρόνο ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού και γιορτάζουν με κατάνυξη την ημέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *