Friday , 20 September 2024

Δεκαπενταύγουστος: Με πανηγύρια γιορτάζεται το «μικρό Πάσχα» του καλοκαιριού στην Κ. Μακεδονία

Μοναστήρια και εκκλησίες από τη μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη, είναι αφιερωμένα στην Παναγία. Με δοξολογίες, έθιμα και πανηγύρια τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η συγκεκριμένη γιορτή για την Ορθοδοξία και τους Έλληνες είναι μεγάλη γιορτή και θεωρείται ισάξια με το Πάσχα.

Στην Ημαθία η Παναγία Σουμελά
Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εορτασμοί αφιερωμένοι στο πρόσωπο της Παναγίας.Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων η Ημαθία, όπου στο χωριό Καστανιά βρίσκεται το «κέντρο» των βορειοελλαδιτών πιστών του Πόντου για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, η Παναγία Σουμελά. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου χιλιάδες πιστοί, προσκυνητές, Πόντιοι, νέοι επισκέπτες ή παλιοί, ανηφορίζουν προς την Παναγία Σουμελά, στις παρυφές του Βερμίου. Κάθε χρόνο, «καραβάνια» πιστών από την Ελλάδα, από το εξωτερικό και γενικά απ’ ολόκληρο τον κόσμο… ανηφορίζουν στην Καστανιά ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κατασκηνώνουν στην περιοχή μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή, απολαμβάνοντας τη δροσιά, την ομορφιά του τοπίου και τη γαλήνη, εκπληρώνοντας ενδεχομένως κάποιο τάμα. Επιθυμούν να προσκυνήσουν την εικόνα που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο ξεκίνησε το 1951, χρονιά που εγκαταστάθηκε η ιστορική εικόνα στη νέα της κατοικία. Την εικόνα είχε μεταφέρει από το Μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σουμελιώτης, το 1931. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου θα τελεστεί ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός, ενώ θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας. Ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα γίνει η αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια λιτάνευση της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη συνέχεια, στην πλατεία του Προσκυνήματος, θα φιλοξενηθούν καλλιτεχνικά δρώμενα από ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Στη Γουμένισσα Κιλκίς
Στη Γουμένισσα, το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία γιορτάζει κάθε χρόνο για τέσσερις ημέρες, κατά το τυπικό, με τους πιστούς από τη γύρω περιοχή και όχι μόνο, να καταφθάνουν στη μονή για το προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Το ξακουστό Μοναστήρι της Παναγίας της «Γουμένισσας» υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθεί και η μικρή ομώνυμη πόλη. Θεωρείται ότι ήταν καθολικό μοναστήρι, που το 1346 μ.Χ. παραχωρήθηκε με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο στη μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Το μοναστήρι συσπείρωσε γύρω του τον οικισμό της περιοχής (Γουμένισσας) και εξελίχθηκε σύντομα σε σημαντικό πνευματικό κέντρο στην Κεντρική Μακεδονία. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γουμένισσας, έμβλημα, προστάτης και καμάρι της Παιονικής πρωτεύουσας, είναι έργο του 13ου ή 14ου αιώνα. Η Παναγία Βρεφοκρατούσα εικονίζεται κατά έναν μοναδικό τρόπο και φυλάσσεται σε ειδική θέση του ναού. Πανηγυρίζει κάθε 15η Αυγούστου κατά το βυζαντινό τυπικό με εξαιρετική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Είναι οι ημέρες που οι Γουμενισσώτες και οι κάτοικοι των γύρω οικισμών και χωριών τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μητέρα του σύμπαντος κόσμου, την Θεοτόκο. Μετά τις λατρευτικές τελετές ακολουθεί πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και χορούς λοπου το κρασί ρέει άφθονο ενώ πεντανάστιμα είναι τα εδέσματα που γεύονται οι επισκέπτες.

Στη Μεγάλη Παναγία στη Χαλκιδική
Στη Χαλκιδική βρίσκεται το χωριό της Μεγάλης Παναγίας στους πρόποδες του βουνού Χολομώντα, όπου φιλοξενεί και την ομώνυμη εκκλησία προς τιμήν της Παναγίας. Κάθε Δεκαπενταύγουστο, την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ολόκληρη η Χαλκιδική αποτίει φόρο τιμής και ευλάβειας στη Μητέρα του κόσμου, την Παναγία, στο προσκύνημα της Μ. Παναγίας στις κατάφυτες ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα. Η Μεγάλη Παναγία (η Ρεβενίκια) είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Χαλκιδικής. Αναφέρεται πολύ συχνά στα βυζαντινά έγγραφα του Αγίου Όρους, στα οποία οι παλιότερες σχετικές αναφορές είναι του έτους 942. Το 1821 καταστράφηκε από τους Τούρκους, ενώ το χωριό άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα γνωστό μετά το 1860, όταν οργανώθηκε το προσκύνημα της Παναγίας. Κατά την παράδοση, μια ευσεβής Ρεβενικιώτισσα, μετά από όνειρο, έσκαψε και βρήκε τη θαματουργή εικόνα της Παναγίας. Στο χώρο όπου βρέθηκε, οικοδομήθηκε το 1863, ο ιερός ναός προς τιμή της Παναγίας. Από τότε, κάθε χρόνο, την περίοδο από 1 έως 15 Αυγούστου, συγκεντρώνονται προσκυνητές από όλη τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα. Στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς στο χώρο γύρω από το προσκύνημα και παραμένουν εκεί, ώσπου να τελειώσει το μεγάλο πανηγύρι της l5ης Αυγούστου. Το προσκύνημα της Παναγίας βρίσκεται περίπου 1.500 μ. ανατολικά του χωριού, στα αριστερά του δρόμου προς το Γομάτι. Ο ναός είναι κτισμένος σε μια κατάφυτη πλαγιά, με άφθονα νερά και όμορφη θέα προς τον κάμπο της Μεγάλης Παναγίας.

Η Παναγία της Βύσσιανης στις Σέρρες
Και οι Σέρρες έχουν το δικό τους τόπο λατρείας αφιερωμένο στη Μεγαλόχαρη. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Σερρών βρίσκεται το Μετόχι. Στην άκρη ενός λόφου έχει κτιστεί η ιερά μονή της Παναγίας της Βύσσιανης που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αγίασμα είχε στερέψει εκεί για χρόνια και ξαφνικά παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 14 Αυγούστου 1996, άρχισε και πάλι να αναβλύζει και δεν σταμάτησε από τότε. Κάθε χρόνο πιστοί από τις γύρω περιοχές συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τη τη χάρη της Θεοτόκου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *