Thursday , 18 April 2024

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους θέλουν να σώσουν το σπίτι τους δίνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Του Γ. Κατσιάνη

“Ανάσα” σε 200.000 οικογένειες που έχουν “κόκκινα” δάνεια και κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία,δίνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, οι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της “Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας” του υπουργείου Οικονομικών, όπου δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του οποίου η πρώτη κατοικία κατάσχεται, να καταβάλλει ενοίκιο για 12 χρόνια και στην συνέχεια, να την επαναγοράσει.

“Η προστασία της κατοικίας είναι μόνο για ευάλωτα νοικοκυριά και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις,οι οποίες είναι αυστηρές και περιοριστικές”, δήλωσε ο δικηγόρος,Μανώλης Λαμτζίδης.

Επιπλέον, όσοι έχουν ρυθμίσει ή δεν έχουν καθυστερήσει για περισσότερο από τρεις μήνες τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τις τράπεζες, μπορούν να επιδοτηθούν επί πέντε χρόνια για το στεγαστικό τους δάνειο με ένα μηνιαίο ποσό που κυμαίνεται από 70 ως 210 ευρώ.

“Από το πρώτο στάδιο του νόμου 3869/2010 μέχρι σήμερα, μόνο αρνητικές εξελίξεις είχαμε. Η κατεύθυνση του είναι η ταχύτερη ρευστοποίηση της συνολικής περιουσίας του φυσικού προσώπου που πτωχεύει προς όφελος των πιστωτών”, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Νίκος Τσεμπερλίδης.

Να σημειωθεί ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *