Tuesday , 16 April 2024

Δεύτερη κάλπη: Τι αλλάζει σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου – Το μπόνους των εδρών – Πώς θα ψηφίσουμε

Οι επικείμενες εκλογές του Ιουνίου διαφέρουν από αυτές της 21ης Μαΐου καθώς θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, που επαναφέρει το μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα. Η διαφορά του με το μπόνους των εκλογών του 2007 και από το 2012 έως το 2019, έγκειται στο ότι δεν είναι σταθερό αλλά κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Το μπόνους
Εάν αυτό λάβει 25% το μπόνους είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή. Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα (και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων), με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. Άρα, το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους εξασφαλίζει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%, όπως έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.
Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα λάβουν αθροιστικά τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%. Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Όσα περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή (άρα μικρότερο ποσοστό για τους υπόλοιπους συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο. Για παράδειγμα με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με επτακομματική στο 39,3%.

Η λίστα – οι ψηφοφόροι
Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις τελευταίες εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει εγκριθεί 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Οι ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους:
-Ταυτότητα ή διαβατήριο
-Άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας
-Εφαρμογή wallet στο κινητό (gov.gr)
Αξίζει να σημειωθεί πως τα νέα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα είναι υπό τη μορφή λίστας και οι ψηφοφόροι δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους.
Η σειρά των ονομάτων που θα εμφανίζεται στα ψηφοδέλτια θα έχει επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *