Wednesday , 24 April 2024

«Δε νοείται Οικονομία, χωρίς Υγεία»

Του Βασίλη Γεωργιάδη,

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας  

Η συζήτηση για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με την άρση του lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει πλέον και επίσημα ξεκινήσει. Η βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων και δεδομένων τις τελευταίες ημέρες, η έλευση του Δεκεμβρίου (παραδοσιακά εμπορικός μήνας λόγω εορτών) αλλά και η κόπωση που έχει επέλθει σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας λόγω των περιορισμών κίνησης έχει πυροδοτήσει για τα καλά τις συζητήσεις αυτές.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές σε όλους μας είναι ότι οι όποιες αποφάσεις για άνοιγμα της οικονομίας και επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας πρέπει να βασιστούν και να στοιχειοθετηθούν με βάση τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα. Βεβιασμένες κινήσεις στην παρούσα φάση δε δικαιολογούνται, καθώς ένα πιθανό τρίτο lockdown θα δώσει τη χαριστική βολή σε πολλές επιχειρήσεις. Εξίσου σημαντικό είναι η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας να συνοδευτεί από τα απαραίτητα μέτρα ασφαλής υγειονομικά λειτουργίας αλλά και ορθή επιβολή αυτών από μεριάς πολιτείας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών από την άνοιξη και μετά, θυσίες σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό, προσωπικό και κυρίως υγειονομικό. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε, ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά την ώρα που το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του και οι ΜΕΘ παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να αναπτυχθούν υπό καθεστώς φόβου, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εργαστούν αποδοτικά, οι καταναλωτές να δαπανήσουν τα χρήματά τους.

Πλέον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, με τον εμβολιασμό για Covid-19 να είναι πρακτικά προ των πυλών. Χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ υπομονή και επιμονή, προκειμένου να τερματίσουμε με επιτυχία και ασφάλεια τον «μαραθώνιο» των τελευταίων μηνών, να αφήσουμε τον εφιάλτη οριστικά πίσω μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *