Saturday , 27 April 2024

Δημήτρης Αντωνίου: “Να προβληματιστούμε για τα εμπόδια που υψώνει η κοινωνία απέναντι στα ΑμεΑ”

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

“Ο αγώνας των ατόμων με αναπηρία είναι καθημερινός. Οφείλουμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης ως κοινωνία απέναντι στα άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα” σημειώνει ο Δημήτρης Αντωνίου, ακτιβιστής για τα ΑμεΑ και συγγραφέας. Με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook επισημαίνει: “να ΠΡΟΛΑΒΩ και να πω ότι σήμερα, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ευκαιρία για να επιδείξουμε την ευαισθησία μας, ΑΛΛΑ αφορμή για να ενημερωθούμε και να προβληματιστούμε για τα εμπόδια που υψώνει η κοινωνία, δημιουργώντας προβλήματα εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ! Στο χέρι μας είναι εάν θα υπερισχύσει η πραγματική διάθεση για αλλαγή έναντι της υποκρισίας και των προσβολών που υφίστανται τέτοια μέρα κάθε χρόνο!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *