Friday , 29 March 2024

Δημήτρης Γάκης : “Τα lockdown είναι καταστροφή για την υγεία – Τα SMS ήταν χρήσιμα μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα”

Σοφία Ξανθοπούλου

Με την αποστολή SMS θα πραγματοποιείται τελικά η μετακίνηση σε χώρους εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 6 στο 13033 προκειμένου να μεταβούν σε καφέ και εστιατόρια.

Επανέλαβε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χώρων, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Τα καταστήματα εστίασης και καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45. Οι πολίτες έχουν την υποχρέωση θα έχουν φθάσει στο σπίτι τους έως τις 23:00 καθώς εκείνη την ώρα αρχίσει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Προσφέρει όμως κάτι σχετικά με τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας η αποστολή SMS; Ποια είναι η χρησιμότητά τους ιατρικά; Στο ερώτημα αυτό καθώς και σε άλλα που προκύπτουν απάντησε ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και χειρουργός μεταμοσχεύσεων Δημήτρης Γάκης. Όπως επεσήμανε “τα SMS χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν την κίνηση των πολιτών με στόχο να επιτύχουν κατά το δυνατόν σε ψηλότερο ποσοστό την εφαρμογή του lockdown. Γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ιατρική ότι το lockdown βλάπτει ποικιλοτρόπως την Υγεία και δεν έχει χρησιμότητα εκτός εάν εφαρμόζεται για πολύ περιορισμένα χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα η εφαρμογή του για παρατεταμένο χρονικό διάστημα έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία!“.

Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε “οι ζημιές τις οποίες επιφέρει είναι και ψυχολογικές αυξάνοντας την κατάθλιψη της αυτοκτονικές τάσεις σωματικές με την ελάττωση της κινητικότητας ειδικά στους ηλικιωμένους επέρχεται δυσκαμψία επιδεινώνονται οι αρθρίτιδες επιδεινώνεται η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η κατανάλωση οξυγόνου δηλαδή η παράμετρος με την οποίαν υπολογίζουμε την βιολογική αξία ενός οργανισμού και δεν είναι μόνο αυτά με ποικίλες ή ζημιογόνες επιπτώσεις οι οποίες είναι βραχυχρόνιες αλλά και μακροχρόνιες”.

Σύμφωνα με τον κ. Γάκη, τα επόμενα χρόνια οι δείκτες Υγείας θα χειροτερέψουν. “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλοι οι δείκτες υγείας θα χειροτερέψουν τα επόμενα χρόνια και λόγω της βιολογικής έκπτωσης των ανθρώπων οι οποίοι έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια επί έξι συνεχόμενους μήνες και λόγω της ψυχολογικής, μαθησιακής και κινητικής ζημιάς την οποίαν δέχτηκαν ιδιαίτερα ευαίσθητοι οργανισμοί όπως είναι τα παιδιά αλλά και λόγω της οικονομικής επίπτωσης στην οποία η οποία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας με επακόλουθο την αύξηση της θνητότητας. Κάτι τέτοιο είδαμε στην περίοδο των μνημονίων. Μετά τα μνημόνια αυξήθηκαν οι θάνατοι κατακόρυφα και μειώθηκαν οι γεννήσεις αθροιστικά. Το άθροισμα των θανάτων και της μείωσης των γεννήσεων ήταν περίπου 30.000. Χάναμε δηλαδή μία πόλη 30.000 κατοίκων κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Τώρα περιμένω ότι θα χάνουμε πολύ περισσότερους τα επόμενα χρόνια” επεσήμανε ο κ. Γάκης.

Πόσο ωφελήθηκε η Ιατρική κοινότητα από τα SMS λοιπόν; “Καθόλου” απαντά ο κ. Γάκης και προσθέτει : “Η ιατρική κοινότητα όχι μόνο δεν θεωρεί ότι η πανδημία ωφελήθηκε από τα SMS δεδομένου ότι καθένας μας βλέπει την κινητικότητα που υπάρχει στους δρόμους αλλά γνωρίζει και πάρα πολύ καλά ότι η μεταδοτικότητα του ιού είναι της τάξεως του ένα τοις 100 στον ανοικτό χώρο και 99 τοις 100 στους κλειστούς χώρους. Τέλος , γίνεται κατανοητό ότι τα SMS είχαν χρησιμότητα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα στην παρατεταμένη χρήση μορφή χρήσης τους στην προσπάθεια να στηρίξουν το παρατεταμένο lockdown”.

Υπενθυμίζεται ότι όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένει η υποχρέωση της αποστολής SMS στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση, έως τις 15 Μαΐου. Αντίθετα απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις –για όλες τις μέρες της εβδομάδας και όχι μόνο για τα σαββατοκύριακα– από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου. Η κυβέρνηση έχει ως βασικό στόχο το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, οπότε αυτό είναι το ορόσημο για κατάργηση της αποστολής των SMS και για την άρση της απαγόρευσης των υπερτοπικών μετακινήσεων (δηλαδή μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *