Το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου θεωρούν τους πρόσφυγες «απειλή» για τη χώρα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ενώ το 78% απαντά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το προσφυγικό και το 94% αναφέρει πως η ψυχολογία και το ηθικό των κατοίκων έχουν επηρεαστεί αρνητικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kapa Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή». Την ίδια ώρα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης της ημιαυτόνομης διαβίωσης 500 ασυνόδευτων ανηλίκων 16 ετών και άνω σε εποπτευόμενα διαμερίσματα στη χώρα, με επιδοτήσεις
μεταξύ 1.350 έως 1.590 ευρώ το μήνα ανάλογα με την περιοχή του διαμερίσματος.
Στον αντίποδα το 21% απαντά ότι η παρουσία των προσφύγων στη χώρα είναι αναπόφευκτη λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων και μόνο ένα 10% συμφωνεί με τη φράση ότι οι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά.
Πάντως, εννέα στους 10 κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εκτιμά ότι οι αυξημένες προσφυγικές ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την περιοχή τους.
Εκτός αυτού, ποσοστό 90% των νησιωτών απάντησε πως οι αυξημένες ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά το νησί, ενώ το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.
Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι ερωτηθέντες έκριναν πως Ε.Ε. και Κεντρικό κράτος έχουν συμβάλει αρνητικά στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος κατά 71% και 70% αντίστοιχα.
Άλλες 226 αφίξεις μόνο το τελευταίο 24ωρο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα από το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου έως σήμερα το πρωί της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 40 μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμοκονήσι και 42 από τη θαλάσσια περιοχή της Ψερίμου.
Το ίδιο διάστημα άλλοι 144 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα 45 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν και περισυνελέγησαν στη Λέσβο, 27 στη Χίο, 49 στη Σάμο και 23 στο Αγαθονήσι.
10 εκατ.ευρώ για επιδότηση ασυνόδευτων εφήβων προσφύγων-μεταναστών σε εποπτευόμενα διαμερίσματα στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα, η υποστήριξη και ενδυνάμωση ασυνόδευτων εφήβων μεταναστών και προσφύγων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, την σταδιακή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοσυντήρησής τους είναι ο στόχος προγράμματος επιδότησης της ημιαυτόνομης διαβίωσης 500 ασυνόδευτων ανηλίκων 16 ετών και άνω σε εποπτευόμενα διαμερίσματα στη χώρα, ύψους 10 εκατ.ευρώ, που ξεκινά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με την στήριξη της Ε.Ε.
Η επιδότηση της ημιαυτόνομης διαβίωσης κάθε ανηλίκου κυμαίνεται μεταξύ 1.350 έως 1.590 ευρώ το μήνα ανάλογα με την περιοχή του διαμερίσματος, στο οποίο φιλοξενείται, ενώ το αρμόδιο υπουργείο χρηματοδοτεί και με το ποσό των 4.400 ευρώ την επίπλωση κάθε διαμερίσματος.
Ωφελούμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι είναι αιτούντες ή δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή κάτοχοι άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή πρόσωπα των οποίων η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από τις αρμόδιες αρχές για χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα πρέπει να έχουν την ικανότητα αυτοσυντήρησης, αυτοεξυπηρέτησης και ανάληψης περαιτέρω ευθυνών καθώς και να έχουν παραμείνει για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών σε δομή ή κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Φορέας λειτουργίας των διαμερισμάτων δύναται να είναι οποιοσδήποτε φορέας, κρατικός ή ιδιωτικός που αναλαμβάνει επίσημα την υλοποίηση ενός προγράμματος φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα καθώς και την οργάνωση και καθημερινή λειτουργία των διαμερισμάτων αυτών.