Friday , 29 March 2024

Διάβημα Αθήνας στο Βελιγράδι για το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους – Πιθανό “κρυφό” φορτίο ; – Έρχονται και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στο σημείο συντριβής

Aμερικανοί εμπειρογνώμονες μεταβαίνουν από τη Γερμανία στην Καβάλα για να συμμετέχουν στις έρευνες στο σημείο όπου συνετρίβη το μεταγωγικό Antonov-12, που είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας με φερόμενο τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές. Στο μεταξύ, πάντως, όπως έγινε γνωστό, η χώρα μας με διάβημά της προς το Βελιγράδι θα ζητήσει εξηγήσεις για το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναλυτικότερα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα προχωρήσει σε διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση, το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Επίσης, την Κυριακή, ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς είχε δηλώσει ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικού υλικού, ημειώνοντας ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας. 

Ωστόσο, όπως μετέδωσε ο flash.gr, μπορεί η σερβική κυβέρνηση να πιστοποίησε ότι επρόκειτο για αεροπλάνο που μετέφερε πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές, ωστόσο κάποιες περίεργες κινήσεις του πιλότου πριν τη συντριβή, όπως το όταν διαπίστωσε τη φωτιά στο αεροσκάφος προσπάθησε αρχικά να επιστρέψει στη Σερβία, ενισχύουν το σενάριο το αεροπλάνο πέρα από το νόμιμο φορτίο να μετέφερε πιθανώς και έξτρα οπλισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *