Tuesday , 23 April 2024

Διάδρομο ιστορίας δημιουργεί ο δήμος Έδεσσας

“Διάδρομο ιστορίας” αποκτά το επόμενο διάστημα η Έδεσσα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος “Λειτουργική αναβάθμιση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου”.

Σημείο αναφοράς της δράσης είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, οι καταρράκτες, οι οποίοι τους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να γίνουν εντυπωσιακότεροι.

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ έχει ενταχθεί και η αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου του Κανναβουργείου, μεγάλο μέρος του οποίου αναμένεται να μετατραπεί σε συνεδριακό χώρο και βιομηχανικό μουσείο.

Ο “διάδρομος ιστορίας” που δημιουργείται θα έχει τέσσερις μοναδικές στάσεις.

Αφετηρία είναι ο διπλός καταρράκτης και στη συνέχεια, το Κανναβουργείο, σημείο αναφοράς για ξενάγηση και συνεδριακό τουρισμό.

Με ασανσέρ, ο επισκέπτης  θα ανεβαίνει στους καταρράκτες για να απολαύσει τον καφέ  ή το φαγητό του.

Ελάχιστα μέτρα παραπέρα θα μπορεί να περιηγηθεί  στο μοναδικό Υπαίθριο Μουσείο Νερού στο σημείο που αποτελεί πέρασμα απο την νέα στην παλιά πόλη και στην υδροκίνητη βιομηχανική ζώνη.

Ήδη οι έξι νερόμυλοι που κουβαλούν και την ιστορία της περιοχής μετατράπηκαν σε εκθεσιακούς χώρους για τους επισκέπτες.

Εργαλεία, αντικείμενα, μυλόπετρες και ότι συμβόλιζε την τεχνική της σησαμοτριβείας και της καθημερινότητας των κατοίκων μιας άλλης εποχής περιμένουν τους επισκέπτες για ένα ταξίδι στο χρόνο.

Σε έναν από τους παλαιότερους αλευρόμυλους έχει στηθεί ο μύλος του νερού όπου διαδραστικά και μέσω των πέντε αισθήσεων μαθαίνεις κανείς την αξία του νερού και τη σύνδεση με τις καλλιέργειες της περιοχής.

Αλλά και στο μύλο των γεύσεων , όπου μαθαίνεις τα μυστικά του σησαμοτριβείου.

Σε αυτόν τον “διάδρομο ιστορίας” επενδύουν οι τοπικοί φορείς για την ανάδειξη του τόπου τους, την προσέκλυση επισκεπτών και το πέρασμα της Έδεσσας σε μία άλλη εποχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *