Friday , 26 April 2024

Διαρκείς οι μετασεισμοί – Κλειστά όλα τα σχολεία στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Διαρκείς είναι οι μετασεισμοί μετά την αρχική δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε 16 χλμ νότια της Ελασσόνας. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έχει καταγράψει 17 μετασεισμούς, με τον πιο ισχυρό να υπολογίζεται στα 5,1 Ρίχτερ.Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται νότια του δήμου Τυρνάβου.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός, ήταν επιφανειακός και προέρχεται από πολύ γνωστό ρήγμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, «το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 10 χλμ. δυτικά της πόλης του Τυρνάβου, στην Λάρισα. Ήταν επιφανειακός και γι’ αυτό τον λόγο έγινε αισθητός ακόμη και στην Αττική».

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός «έγινε αισθητός στη μισή χώρα», ενώ πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε ιδιαίτερη προσεισμική δραστηριότητα».

Για πολύ μεγάλο σεισμό μίλησε στο ΑΠΕ και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία.

Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι της Λάρισας

Οι έρευνες επικεντρώνονται στις περιοχές Μεσοχώρι και Δαμάσι. Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα κατάφερε την τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι της, ενώ όπως είπε στις αρχές ο άνδρας της ήταν εγκλωβισμένος σε αυτό. Ο άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός. Ο άνδρας σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου είναι τετραπληγικός και απεγκλωβίστηκε σώος. Επίσης, στο Δαμάσι είχαμε πτώση μεσοτοιχίας σε σχολείο αλλά τα παιδιά είχαν προλάβει να βγουν από αυτό. Στα σημεία αυτά σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ στις έρευνες μετέχει και ελικόπτερο.Βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισα-Ελασσόνα στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας. 

Ο δήμαρχος Τυρνάβου, Ιωάννης Κόκκουρας είπε ότι «αυτή την στιγμή έχω φτάσει έξω από το σχολείο όπου έγιναν ζημιές. Ευτυχώς τα παιδιά δεν έχουν πάθει τίποτα και είναι στο προαύλιο. Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στο Δαμάσι».

O δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας δήλωσε ότι «κόσμος όλος έχει τρομάξει και πανικοβληθεί με αποτέλεσμα να παραμένει εκτός σπιτιών, οι μαθητές στα προαύλια. Προσπαθούμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση», είπε ο δήμαρχος Ελασσόνας για τον σεισμό και συνέχισε λέγοντας πως ο σεισμός όχι μόνο ήταν αισθητός αλλά είχε και διάρκεια τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. «Όλα τα κλιμάκια του δήμου είναι έτοιμα να κάνουν όλους τους ελέγχους στα κτίρια, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Μέχρις ώρας δεν έχουμε αναφορές για ζημιές και πτώσεις», είπε ο δήμαρχος Ελασσόνας.

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού. Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης. Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στην περιοχή ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *