Thursday , 28 March 2024

Διατήρηση του επιδόματος κατά 50% σε όσους άνεργους βρουν δουλειά και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ

Του Γ.Κατσιάνη

Νέα δεδομένα στο πεδίο της επιδοτούμενης απασχόλησης θέτει σε εφαρμογή από φέτος η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) προχώρησε στη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ως 300 ευρώ σε όσους μακροχρόνια ανέργους (σ.σ.: άνω της πενταετίας) συναινέσουν στην κατάρτιση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 125676/27.12.2022 υπουργική απόφαση, στόχος είναι οι άνεργοι “να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) ή και εύρεσης εργασίας”.

Επιπλέον, για πρώτη φορά όσοι άνεργοι βρουν δουλειά πριν να λήξει η περίοδος επιδότησης τους, θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν το 50% της επιδότησης μέχρι και την λήξη της προθεσμίας.

“Το επίδομα εργασίας αναμένεται να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο και επιβράβευση για την ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Επίσης, για τους μακροχρόνια ανέργους (12+ μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας) καθιερώνονται εισοδηματικά κριτήρια στις περισσότερες παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις της ΔΥΠΑ, όπως είναι το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Θεαμάτων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι ανάλογα με εκείνα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας και εν διαστάσει, έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *