Thursday , 2 May 2024

Δικαστική απόφαση υποχρεώνει τράπεζα να επιστρέψει σε συνταξιούχο τα χρήματα που αφαίρεσε από λογαριασμό του!

«Φρένο» στην κατάσχεση συντάξεων από τις τράπεζες, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, βάζει δικαστική απόφαση.

Ειδικότερα, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε συνταξιούχο, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη επειδή τράπεζα του αφαίρεσε από το λογαριασμό του τα χρήματα της σύνταξης δύο μηνών (2008,18 ευρώ), λόγω οφειλών.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, η τράπεζα «προέβη, διά των υπαλλήλων της, σε παρακράτηση και αφαίρεση του ποσού της σύνταξης για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του ενάγοντος, μολονότι το υπόλοιπο του λογαριασμού του αυτού κάθε μήνα δεν υπερέβαινε το ποσό της σύνταξής του και παρά την υποβολή εκ μέρους του προς την ΑΑΔΕ υπεύθυνης δήλωσης του τραπεζικού λογαριασμού ως μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού».                                                                               

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική απόφαση «ο νομοθέτης αποσκοπεί στην προστασία ενός ελάχιστου εισοδήματος των προσώπων που βιοπορίζονται από την εργασία ή τη σύνταξή τους και είναι αναγκαίο για τη συντήρηση των ιδίων και των οικογενειών τους».

Κατόπιν τούτου, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στον συνταξιούχο τα χρήματα που του αφαίρεσε από το λογαριασμό, όπως επίσης και το ποσό των 300 ευρώ για τόκους.                                                                            

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *