Thursday , 28 March 2024

Διπλασιάζεται ο χρόνος της ειδικής άδειας για τους γονείς παιδιών με αναπηρία

Ειδική άδεια με αποδοχές ως και 44 εργάσιμες ημέρες το χρόνο, θα δικαιούνται στο εξής και οι δύο γονείς παιδιών με αναπηρία που εργάζονται στο δημόσιο.

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνια πάθηση και εργαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία/χρόνια πάθηση στον δημόσιο τομέα», που συνδιοργάνωσαν το «Κοινωνικό Πολύκεντρο» της ΑΔΕΔΥ και το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, υπάλληλοι με παιδί που πάσχει από νόσημα το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές έως 22 εργάσιμες ημέρες το χρόνο. Ίδια άδεια χορηγείται και σε υπαλλήλους που έχουν παιδιά που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 15 ετών, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50%.

Εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας υπουργείου-ΕΣΑμεΑ για θέματα κοινωνικής ένταξης και εργασίας των ατόμων με αναπηρία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *