Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε σήμερα τα ξημερώματα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους του πολέμου που ξεκίνησε πέρυσι εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023».
Το μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Χωρίς τον Σινουάρ στην κορυφή της ιεραρχίας της Χαμάς, «θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος και για μια συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός, καθώς θεωρείται ότι ο νεκρός Παλαιστίνιος ηγέτης ήταν από τα κυριότερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».
Τα ηνία της Χαμάς διεκδικούν 4 αξιωματούχοι
Ο τυχαίος θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, από ισραηλινά πυρά στη Γάζα αποτελεί μεγάλη ήττα για τη Χαμάς που μένει και αυτή ακέφαλη όπως και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, «ακούγονται τα ονόματα 4 αξιωματούχων της οργάνωσης που είναι πιθανό να αναλάβουν τα ηνία. Οι πιθανοί διάδοχοι είναι:
-Ο Μοχάμεντ Σινουάρ είναι ο σκληροπυρηνικός αδερφός του Γιαχία Σινουάρ. Είναι πολύ πιθανό να αναλάβει τα ηνία καθώς θωρείται πως θα απαιτήσει εκδίκηση για τον αδερφό του με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
-Ο Χάλεντ Μεσάαλ θεωρείται από τα αμερικανικά μέσα ως ο μη δημοφιλής. To όνομα του Μεσάαλ – ένας εκ των ηγετών της Χαμάς, πρώην ηγέτης του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης – ακούγεται έντονα, αλλά αποτελεί τη «λιγότερο δελεαστική επιλογή» σύμφωνα με το CNN. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που κατοικεί στη Δαμασκό, παλαιότερα είχε υποστηρίξει σουνιτική εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο στήριζε η Χαμάς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ψυχρανθούν οι σχέσεις της Χαμάς με τη Συρία και κυρίως με το Ιράν, τον βασικό χρηματοδότη της.
-Ο Χαλίλ αλ-Χαγιά χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς ως ο μετριοπαθής. Ο Χαλίλ αλ-Χαγιά είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς με έδρα το Κατάρ και υπήρξε ο κύριος διαπραγματευτής στις συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Ντόχα. Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι ο αλ-Χαγιά είναι «πιθανώς αυτός που θα ήθελαν οι ΗΠΑ, λόγω του καθιερωμένου ρόλου του στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός».
-Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είναι ιδρυτικό στέλεχος της Χαμάς. Ο Μούσα Αμπού Μαρζούρκ βοήθησε στη δημιουργία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Παλαιστίνη, που το 2006 σχημάτισε τη Χαμάς, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Θεωρείται «πολεμοχαρής» και «κοινωνικά συντηρητικός» και παραμένει μέλος του ανώτατου πολιτικού γραφείου της οργάνωσης.