Friday , 19 April 2024

Δωρεάν στέγη σε ευάλωτους νέους για τρία χρόνια προσφέρει το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Σε εφαρμογή τέθηκε το πρόγραμμα «Κάλυψη» που εξασφαλίζει δωρεάν στέγη σε ευάλωτους νέους, ηλικίας 25-39 ετών.

Στόχος του προγράμματος είναι σε πρώτη φάση να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 διαμερισμάτων σε 57 δήμους της χώρας που διατέθηκαν για τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία».

Δικαιούχοι και διαδικασία

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

– Νέοι, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι οποίοι δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και διαμένουν σε έναν από τους 57 δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

– Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας, οι δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

– Το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια. Η δαπάνη για κάθε κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό με το οποίο είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022. Καλύπτονται επίσης δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα,  έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών. Τέλος καλύπτονται οι δαπάνες μετακόμισης, έως 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελούμενου με την εγγύηση του δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ό,τι αφορά την καταβολή του μισθώματος ενώ το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *